Si a venit si acea perioada din an in care organismul nostru va fi biciuit de 10.000 de calorii cel putin trei zile si trei nopti, cat tine marea sarbatoare. Perioada in care salata se va ofili in frigider nestiuta de nimeni in raftul de jos, in care iaurtul isi va plange trecerea in nefiinta din cauza termenului de valabilitate apus, iar fructele se vor smochini cu toatele si se vor uita cu ura la patiseriile, foiatejele, cremoasele care le-au luat locul de cinste de pe masa, in timp ce ele stau intr-un colt pe care nici soarele nu-l mangaie.
Sa o recunoastem: in majoritatea cazurilor, Pastele inseamna imbuibare, adica mare chin mare. Nu stiu de ce ne place asa, nu stiu de ce sarbatoarea nu poate fi sarbatoare decat cu nasturele deschis la pantaloni caci nu mai au cum sa ne mai cuprinde. Nu spune nimeni sa umblati cu urda in poseta ca mine si sa va scoateti frumos pieptul de pui fiert din traista cand sositi musafiri la stiu eu ce banchet pascal. Dar mi-ar placea sa cred ca nu imi racesc gura, adica tastatura, degeaba cand va spun ca, cuvantul cheie al acestor zile este moderatia. Repetati cu mine m-o-d-e-r-a-t-i-a!
Si apoi, dupa trei zile de moarte pentru ea, silueta trebuie si ea sa invie. Nu sa prinda strat dupa strat dupa strat adipos pentru ca ne este greu, lene, peste mana sa ne reapucam de mancatul ordonat. Am citit ieri niste sfaturi date de faimosul doctor Menci – Gheorghe Mencinicopschi – pentru masa de Paste, sfaturi spuse agentiei Mediafax. Am ales cateva din care sa luam aminte:
- masa de Paste trebuie sa inceapa cu niste salate care prepara sistemul gasto-intestinal, sucurile gastrice, pentru a putea primi mancarurile grele. O salata verde, de cruditati sau de legume de sezon – urzici, leurda, papadie – sunt minunate.
- nu mancam totul odata. dupa salata si drob luam o pauza, facem putina miscare, apoi trecem la friptura, pe care, preferabil, o mancam cu legume la gratar, nu cu cartofiori inecati in uleiutz
- incercam sa NU mancam in noaptea Invierii pentru ca este fix perioada in care organismul se detoxifica, mancatul noaptea este nociv
- mielul este destul de greu de digerat, asa ca poate fi alternat cu curcan
- daca avem probleme de digestie, sa ne amintim ca ananasul crud si kiwiul contin enzime ce usureaza digestia
Alte idei pentru a nu numara mortii, dupa aceasta sarbatoare a imbuibarii ar putea fi:
1.Sa ne oprim din mancat cand ne simtim satui. Sunt zile in care belsugul este peste tot, asa ca nu terminarea din farfurie e semnul ca trebuie sa ne oprim, ci faptul ca ne-am saturat.
2.Mancatul alimentelor sanatoase consuma locul pentru cele nocive, asa ca intai mancam ce ne face bine (si ne place)si dc mai simtim nevoia si alte dubiosenii.
3.Sarirea peste mesele secundare si mancatul o singura data la masa principala. o perioada de nemancare de 16-18 ore face minuni si poate compensa o masa abundenta.
Si favorita mea, in aceste zile de vacanta, sa petrecem timp in natura, facand miscare.
Iar pentru cine nu agreaza alergatul, saritul si cataratul exista si alte variante de miscare, mai sociale
http://www.youtube.com/watch?v=xRw62Ouq-0A
ca bine zici! 🙂
Draga mea Pofticioasa,
Te anunt foarte incantata ca am trecut cu bine de ziua de astazi cand am fost la masa la parinti si am reusit sa nu gust nici din pasca facuta de mine,nici din cozonaci nici dintr-un pahar de vin. Am mancat exact ce mi-a zis nutritionista: un ou fiert cu cateva legume (3 rosii cherry, 4 feliute castravete si 3 fire ceapa verde). Si multa, multa,apa. Dar a fost bucuria atat de mare cand ieri dupa o luna de cand am inceput regimul m-am cantarit si am vazut ca am dat jos 9 kg, incat nu mi-a trebuit mai multa mancare.
Tu cum ai reusit sa rezisiti tentatiei? Sper ca bine.
Pastele poate sa fie fericit si fara multa mancare in burtica.
Draga Raluca,
sunt tare, tare mandra de tine. Ma bucur mult si pentru bilantul negativ de pe cantar. Si eu am rezistat eroic, desi la mine a fost mult mai usor. Momentan sunt in Franta, iar aici Pastele a fost sarbatorit acum o saptamana, asa ca astazi nu am simtit mirosuri imbietoare. Mi-am vazut linistita de fructe, de salate usoare si de carnurile mele la gratar. Iepurasul mi-a adus si o cifra schimbata pe cantar, o cifra cu care ma luptam de 9 zile si care tot stagna. Ai dreptate, sarbatorile inseamna mult mai mult decat burti imbuibate. Oricum, Pastele urmator, toata lumea ne va admira rochiile mulate, iar noi vom gusta macar o gura de pasca. Caci ne vom permite. Te imbratisez.