Raspuns: convingerea mea este ca nu. Si ca, din contra, mancatul prost ne costa mai mult, doar ca nu gasim niciodata timpul sa facem calcule ca sa recunoastem ca asa e.
Mereu atunci cand am mancat de toate si m-am ingrasat, am cheltuit mai mult decat atunci cand am incercat sa reduc portiile si felurile ca sa mai scap de niste kilograme. Poate ridicati din spranceana si nu sunteti de acord cu mine – e dreptul vostru, dar credinta mea e ca vorba aceea „Nu tin dieta pentru ca e prea scump” este doar inca una din scuzele in spatele carora ne ascundem si tot amanam atingerea greutatii normale. Ok, avem bani numai de cartofi, dar de ce ii facem in fiecare seara prajiti? Avem 10 lei, dar de ce ii dam pe un meniu de fast-food, care oricum nu ne tine de foame, in loc sa ii dam pe niste legume din piata, din care iese o supa de nota 10 care ne tine cateva zile.
Fireste, eu nu sunt momentan in Romania, nu mai sunt la curent cu preturile, asa ca nu va pot da exemple concrete, nu va pot prezenta doua sume pentru o saptamana cu mancat „cuminte” si una cu mancat „dezordonat”, dar va promit ca indata ce ma intorc, voi face acest experiment.
Am abordat subiectul pentru ca in acest week-end am citit un articol tare interesant scris de faimosul Dr. Oz – un medic-vedeta in Statele Unite – un articol botezat „Dieta anti-snobi” si nascut din ingrijorarea autorului ca doua treimi (da, situatia este critica) dintre americani sunt obezi sau supraponderali. Oz crede ca americanul isi spune „e prea scump sa mananc sanatos, n-am eu bani de asa ceva” si se refugiaza in fast-food si tocmai de aceea doctorul sustine ca ideea potrivit careia numai produsele bio, straine, proaspete, crescute in cine stie de conditii sunt sanatoase si recomandate este complet gresita.
Omul tine o pledoarie in favoarea spanacului congelat, care este de 10 ori mai ieftin decat spanacul proaspat aici in SUA si care, sustine Oz, are cam aceleasi calitati nutritionale. Apara si conservele (tonul, in special), apara si marcile magazinelor – acele produse cu preturi mai mici – numai sa faca aceasta natiune sa nu mai creada ca are de ales intre fast-food si mancarea snobilor, de cinci stele, organica si abia facuta/culeasa, care, intr-adevar costa o avere. Ii invata pe oameni sa nu mai gandeasca in alb si negru, ca sa ii salveze de la demonul obezitatii care ii bantuie cumplit. Si da exemple din magazine – un lapte scump, un lapte ieftin, o conserva scumpa, una cu mai putini bani, prezentand valorile nutritionale asemanatoare.
Incheie textul, marturisind ca nici el nu si-a refuzat nimic la nunta fiicei sale – a mancat si tort si „multe altele” – dar mereu se intoarce la ce e bun, sanatos pentru el (nu neaparat si cel mai scump), caci relatia cu mancarea, ca orice relatie care infloreste, spune, cere respect. Iar respectul si pastrarea lucrurilor simple (sa nu ne complicam numai cu produse extra si care sa indeplineasca o sumedenie de conditii) sunt cheile succesului.
Aveti cuvantul – vreau pareri pro si contra, eventual cu exemple cat va costa mancarea saptamanal. Haideti sa dezbatem acest „e un lux sa mananci sanatos”.
e mai scump sa nu mananci sanatos, pt ca pretul pe car-l platesti in cele din urma e mult mai mare
depinde…
e mai ieftin sa mancam simplu si sanatos, adica: legume, fructe chiar si carnuri (pui, curcan, porc, vita…ca iepurele e cam scump), mai putin peste ca si asta e cam scump; e scump sa mancam sanatos fructe de mare si cine stie ce mai mancaruri de ¨calitate¨ …
dar e mai scump sa mananci mizerii, adica: cel mai simplu baton de ciocolata cu umplutura ajunge pana la 1 euro, mancarea fast-food e destul de costisitoare avand in vedere ca mananci un meniu si te scapi de cel putin 7 euro…
pe un kilogram de fasole dai 2 euro maxim, o conopida mare iese cam in jur de 3 euro, un kilogram de mere – maxim 2 euro, rosii 2 euro, castraveti 2 euro..etc etc etc…
din ultimile enumerat iti faci mancare pe cateva zile…dai 10 euro sa zicem…iar la restaurant lasi 10 euro la o masa…
am dreptate???
eu locuiesc in Spania…aste sunt preturile de aici si sunt sigura ca nici in Romania nu sunt mai mici 🙂
mancarea nesanatoasa e mult mai scumpa decat cea sanatoasa numai ca intotdeauna trebuie sa gasim un motiv pentru care nu mancam mai sanatos si pt multi asta e scuza perfecta..acum depinde si ce vrei sa mananci la regim:P daca mananci fructe de mare,cu sigurana vei simti la buzunar dar mie nu mi plac oricum:)))asa ca eu prefer branzica,cea de casa sau branza cu smantana sau perlute de branza,legume proaspete,imi plac ridichiile:P cel mai mult si fructe(merele oricum in perioada asta sunt f ieftine);deci, cine vrea sa tina, isi permite,trebuie sa si vrei:D la partea asta mai am si eu de lucrat:P
Este mai ieftin sa mananci sanatos. Ti-am spus ca eu si sotul halim de vreo 3 ani numai prostii (pepsi, chipsuri, seminte sarate, paste cu sos cu de toate, prajeli cu nemiluita, kfc, shaorma etc). De cate ori am avut perioade in care am mancat sanatos pentru a slabi sau pur si simplu pentru a nu ne mai simti ca niste zombi, am observat cate putem cumpara numai cu banii de pe doua meniuri junk food (care nu mai sunt 10 lei de mult, se vede ca nu le mai ai cu preturile de aici :p). Sau, CEL MULT, stricam la fel de multi bani, pentru ca, cum au scris ioana si offe, ne mai rasfatam cu unele specialitati (dar macar erau sanatoase). Si daca mai luam in calcul cat ne va costa si din punct de vedere financiar, in viitor, toate afectiunile de care vom suferi din cauza modului nostru de viata din prezent…iesim cu mult mai scump manacand nesanatos.
Eu una n-as putea spune sigur care motiv este mai puternic pentru mine acum, ca am decis sa ma schimb. Fiind tanara si sanatoasa deocamdata, normal ca ma deranjeaza mai mult esteticul si ca este foarte important pentru mine sa-mi recapat patratele de pe abdomen si picioarele suple numai bune de bagat in rochia aia criminal de stramta din dulap (asezata strategic pe umerasul cel mai vizibil :D). Insa, asa tanara si prostuta cum sunt, constientizez totusi ca imi scurtam singura din craca de sub picioare si ca, daca duceam in continuare acel stil de viata, as fii avut de suferit mult peste vreo 15-20 de ani.
N-as putea spune exact cat ne costa o saptamana de mancare sanatoasa pentru ca, desi ne-am casatorit recent, mamele noastre refuza sa ne lase sa…zburam cu totul 🙂 si inca ne trimit mancare la pachet. Dar stiu ca dadeam 25 de lei numai pentru a ne face o portie giganta de paste pe care o mancam la un film, intr-o seara (paste, sunca, ciuperci, casacaval, 2 plicuri instant pentru o portie mare de sos, sos de tomate pentru completari,eventual unele condimente care ni se terminasera).Si la astea normal ca se adauga si sticla de Pepsi, care e 6 lei.
Asadar, cine spune ca n-are bani sa manance…il inteleg, nu are. Dar sa spui ca nu ai bani sa mananci sanatos, dar esti de cateva ori pe saptamana la kfc si in rest mananci numai prajeli, asta nu inteleg. Mai ales eu, care am trecut prin ambele faze si stiu ce vorbesc.
Mie mi se pare mai scump ptr ca mananc mai ales crud, nu gatit, si se mai strica, le arunci, cumpar din nou.. Dar sa ai asta ca scuza e aberant..
Salut, ti-am descoperit blogul la o recomandare si il citesc aproape zilnic.
M-am mutat recent in state si mancarea mi se pare mult mai scumpa. Initial am crezut ca nu e asa, dar intre timp pentru ca fiecare vizita la Whole Foods las intre 40-80$, mi se pare foarte scump.
Nu spun ca la restaurant e mai ieftin (aici nu includ fast food), dar in Romania lasam maxim 60$ in conditiile in care cumparam pentru minim 1 saptmana, nu pentru 1 masa.
Am inteles ca Whole Foods este in categoria „expensive”, dar prefer sa merg acolo de teama produselor modificate genetic, zaharul adaugat excesiv in orice produse – si nu e zaharul din sfecla rosie, ci din porumb modificat genetic.
Astept un raspuns de la tine cu sfaturi si sugestii!
Felicitari pentru blog!
@Iulia: Salut! Ma faci invidioasa – eu aici in zona mea din Georgia nu am un Whole Foods. Deci este un om norocos si, iti spun sincer, daca as avea ocazia sa platesc mai mult pentru mancare organica si as avea si de unde, as face-o. Noi mergem la Kroger, gasim si la ei produse organice, dar mult mai putine si de o calitate mai dubioasa. Eu una ador sparanghelul (2 dolari legatura fara de 20 lei in Ro), cartofii dulci si broccoliniul (descoperit de cateva saptamani). Asadar, daca iti permiti acum, bucura-te de Whole Foods. Multumesc pentru laudele blogului. Te mai astept in „vizita”.
buna, eu cred ca oameni nu se apuca de mancat sanatos nu atat din cauza banilor cat din cauza faptului ca nu stiu cum sa gateasca mancarea satanoasa. cei care au mancat ani de zile numai fast-food probabil nici nu stiu cum arata legumele proaspete, sa nu mai vorbesc de condimente care dupa mine sunt esentiale in mancarea sanatoasa pentru ai da gust. asa ca hai sa invatam sa gatim sanatos si sa lasam scuzele…
Bunicii mei mancau asa, toata viata au mancat asa, sanatos si putin dar de foarte buna calitate. Ea a murit la 87 si el la 94, in putere amandoi si in somn.
Deviza lor era: „Daca tu ai mancare de aruncat – eu nu am stomac de stricat” asta cand veneau in vizite si lumea dorea sa le dea si la pachet sau sa-i indoape cu forta, cum era pe vremuri in Romania, cu 7 feluri la o masa.
Bunicii cumparau din piata cele mai mari mere, cele mai grase pere, cele mai frumoase vinete. Ii cunosteau taranii dupa atatia ani. Intrebau: „Daca iti dau atata suma in plus, ma lasi sa aleg?” Si mai toti ziceau „Da”. La ei nu se arunca mancarea pentru ca totul arata spectaculos, de revista.
Mancam foarte putin acolo pentru ca era totul foarte bun, un deliciu.
Da, sunt de acord cu conceptul asta de a investi in mancare ca lumea. Vorba bunicului meu:”Sunt prea sarac ca sa-mi iau lucruri ieftine, de proasta calitate!”