Fiti, va rog, niste dulci si ajutati-ma putin cu aceasta nelamurire existentiala: cu ce sa indulcim daca simtim ca murim (dupa gustul dulce, desigur)? Caci, cunoasteti dezbaterile – zaharul este otrava curata si ingrasa ca un nenorocit, mierea nu e nici ea mai breaza, indulcitorilor sintetici li s-au pus in carca o sumedenie de probleme de sanatate (stomacul meu nici nu vrea sa auda de ei, mi-am pus doua randuri de tricouri sa nu vada ca abordez subiectul lui cel mai nefavorit), stevia nu ar fi nici ea fara de pata (e rea la gust cand o gatim), siropul de agave ar avea un nu stiu ce dezavantaj. Ok, si eu ce ce indulcesc cand ma apuca dorul?
Zaharul – cel numit de nutritionisti „otrava alba” este o substanta care se obtine in principal din sfecla de zahar sau trestie de zahar. Sfecla de zahar contine peste 50 de nutrienti in timp ce zaharul numai unul: zaharoza. Prin rafinare el isi pierde enzimele si celelalte substante nutritive atat de necesare vietii. Deci mancam calorii muuulte si goale. Este incriminat pentru ca ne da diabet, carii, probleme cu asimilarea calciului, ne scade imunitatea, „hraneste” celulele canceroase si cate si mai cate.
Mierea – cea pe care o folosesc eu, este laudata pe de-o parte si invinuita pe cealalta. Cica ar contine si ea zaharuri care nu ne fac niciun favor, iar toate beneficiile acelea despre care ati citit ca si mine nu ar fi dovedite de niciun studiu stiintific. Daca avem o boala si ni s-a recomandat sa stam departe de zahar ar trebui sa ii spunem bye-bye si mierii. S-apoi la noi in Romania, stiti cum e, se umbla cu mierea vopsita. Adica, apa cu zahar topit si amestecate cu nu stiu ce-uri, au demonstrat-o multe controale ale OPC. Inclusiv in SUA e problema asta. Totusi, mie mi se pare cea mai buna alegere pentru cerealele de dimineata sau smoothieurile care au nevoie de oleaca de dulceata. (Tata, tata, mi-e dor de mierea de apicultor pe care mi-o trimiteai tu de la Craiova la Bucuresti!)
Indulcitorii si tot neamul lor – aspartamul, acesulfamul-K, zaharina, ciclamaţii (de calciu, de sodiu, acidul ciclamic) şi sucraloza, sau cu calorii, cum sunt xilitolul, manitolul şi sorbitolul. Sunt invinovatiti de aparitia unor boli, inclusiv cancer, si iata ce spune despre ei, profesorul Gheorghe Mencinicopschi – „Îndulcitorii fără calorii nu ar trebui consumaţi de persoanele fără probleme de sănătate în ideea că nu îngraşă. Senzaţia de dulce dată de aceştia ajunge la creier, iar acesta aşteaptă să primească şi calorii. Dar pentru că ele nu există în alimentul consumat, organismul le va reţine din alte alimente, în cantitate chiar mai mare decât dacă am fi folosit îndulcitori cu calorii. Prin urmare, produsele cu asemenea îndulcitori sunt chiar mai periculoase decât cele cu zahăr”. Deci incotro?
Sirop de agave – multe nectare de agave contin 70-90% fructoza, mai mult si decat siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza. Fructoza se duce direct la ficat, unde este transformata intr-o forma de grasime din sange cunoscuta sub denumirea de trigliceride. Si uite asa ne creste riscul de boli de inima.
Asadar tragem linie si o concluzie cam amara, desi avem atatea dulceturi pe aici: noi nu prea avem cu ce sa ne indulcim fara sa riscam? Voi ce va puneti in cafele, limonade si altele?
Eu, in general prefer mierea (sigura si de buna calitate) si, sincer, nu am nevoie de nu stiu ce studii sa imi zica daca este ok. O foloseau ai nostri stramosi, e garantie suficienta pentru mine. Dar da, eu nu o incalzesc mai mult de 40 de grade. Si ca si indulcitori naturali prefer siropul de artar (desi e scump cu spume la noi) sau xylitolul ori eritritolul. Cele doua din urma au dezavantajul de a avea calorii, dar fiind indulcitori naturali nu de sinteza, sunt mult mai usor de asimilat de catre corp si nu produc sugar rush asa ca si zaharul sau mierea. Stevia mie personal nu imi place, mi se pare ca are un aftertaste amar si in plus nu o poti folosi la temperaturi inalte (pentru prajituri de ex). Mai nou, zice-se de catre experti (dar ma intreb daca sunt sau nu recompensati) ca zaharul invertit e mai bun decat orice alta varianta de zahar …. dar nu am cercetat problema mai amanuntit, deci nu ma pronunt … e tot zahar pana la urma,nu?
Over and out …
Eu as merge pe miere, dar pe cantitati mici (1 lingurita pe zi) iar in rest as privi nevoia de dulce ca o problema.
Inseamna in general ca esti sub necesarul caloric, de prea mult timp, sau ca ai deja dependenta de zahar.
Prima varianta as rezolva-o mancand 100g de carbohidrati sanatosi, niste fructe, niste cartof niste orez, d-astea.
A doua as privi-o ca pe un rau necesar, orice sevraj este nenorocit si trebuie sa treci prin el cu forta interioara a vointei.
Noi nu avem nevoie de zahar, drept urmare ne face rau, asa ca a cauta alternative pentru un dulce sanatos, mai mult decat fructele, inseamna a cauta tigarile care nu ne imbolnavesc de plaman si alcolul care nu da alcoolism. Poate ca nu trebuie sa le gasim.
taie dupa lista pentru o vreme, tot ce inseamna indulcitor si chinuie-te cu mancare normala.
Puneti asta ca obiectiv principal, elimina ispitele din jur stabileste-ti un numar de zile, in care nici nu mirosi nimic dulce. sub 21 de zile cred ca e prea putin. Si vezi apoi daca chiar era o nevoie naturala sau una indusa de dezechilibrul creeat de dependenta. S-ar utea sa tai raul de la radacina in felul asta.
Eu am eliminat dulceata din cafea/ceai dupa ce am trecut printr-o faza intermediara cu indulcitori sintetici si acum nu le mai pot bea dulci. Incerc sa reduc si consumul de cafea pt ca-mi da energie doar pe moment si apoi m blegeste. Ar mai fi de adaugat la lista ta siropul de orez si lucuma, pe care personal nu le-am incercat. Prefer siropul de agave si siropul de artar pe care le combin cu fructoza sau miere in functie de ce am prin camara si de ce desert fac :). Am inteles ca zaharul da dependenta, deci dupa o vreme dispare nevoia de a-l consuma.
Eu n-am eliminat nimic, na! Cafeaua cu zahar, prajituri cu miere, cred ca poti orice, cu masura… Nu pot nu pot sa imi impun astfel de chestii, fara aia fara aia, chestiile care nu exista la mine in meniu never ever sunt alcoolul, tutunul activ ca pe cel pasiv nu il pot evita mereu, si carbogazoasele bauturi.. Am incercat regim cu „fara” insa doar m-am enervat iritat urcat pe pereti!
eu nu mai beau cu zahar de f mult timp. nimic. nici cafea, nici ceai. nu am inlocuit cu nimic si sunt foarte ok.
foarte rar mai pun cate un plicutel de zahar la cafea daca e foarte tare.
intr-o vreme mai puneam lapte in loc de zahar, dar sunt sensibila la lactoza si pefer sa ma abtin de la lapte 😀
@Billy: da, si eu tot cu mierea fac echipa dimineata pentru cereale si pentru diverse sucuri de legume, fructe care mai au nevoie de putina dulceata. dar nu o pot lua dintr-o sursa sigura, din pacate. uite un motiv pentru care Romania chiar imi lipseste.
@crossthelimit: mda, pe dependenta as merge. de fapt, am primit nenumarate dovezi de-a lungul anilor ca este dependenta curata, nu o nevoie a organismului. dar cautam si noi raul cel mai mic, nu? la mine nu e o lingurita de miere, sunt cam 2, chiar 3 daca ma avant in smoothieuri bazate pe legume si doar cu un mar acrisor.
@Cristina: eu nu am probleme la cafea si alte bauturi – m-am invatat sa le beau fara niciun strop de zahar sau indulcitor. am probleme de pilda – ce imi pun eu peste fulgii de ovaz amestecati cu nuci dimineata, caci nu concep sa nu simt si un gust dulceag. uite dependenta 🙁
@Ina: draga mea, tu oricum mananci tip vrabioara si lucrezi la sala pana o darami din temelii. desi, la cafeaua aia cu zahar ai putea sa mai meditezi, rogu-te 🙂
@Alyna: eu mi-am dat seama ca descopar cu adevarat cafeaua abia dupa ce nu am mai pus nimic in ea – zahar, lapte. avea un gust atat de divin asa amara, incat nu mi-a mai trebuit nimic in plus. grija la cafea cu lapte, este socotita una dintre cele mai indigeste combinatii din istoria alimentara 🙂 dar tu deja ai simtit asta pe stomacul tau. si cerealele? cu ce le indulcesti? sau nu mananci? sunt singura care pune miere pe ovaz si nu poate fara?
nu inteleg nevoia oamenilor de a manca ceva cu zahar. eu sunt crudivora de vreo 5-6 ani si nici macar nu simt nevoia de zahar. zaharul natural din fructe imi e de ajuns. nici macar nu mi-e pofta de prajituri sau ceva cu zahar. in putinele mele exceptii din acesti ani am observat ca daca mananc ceva cu zahar am o stare deplorabila dupa aceea: ameteli,somnolenta,nervozitate etc. pur si simplu simt ca organismul meu se lupta sa scape de acest „inamic”. daca vreau ceva dulce, mananc fructe. sau consum miere-care,sincer, nu inteleg de ce e blamata de unii oameni.nici macar nu se compara cu zaharul care e obtinut pe cale industriala. mierea e naturala, e produsa de albine.dar,totusi, cred ca totul se reduce la obisnuinta. de mici suntem obisnuiti cu zahar, astfel ca organismul nostru chiar devine dependent. schimbarea alimentatiei, adica reintoarcerea la natura, la ceea ce are nevoie de fapt corpul nostru, duce automat la respingerea acestor gusturi si placeri pervertite. dar pt asta e nevoie de ani de zile, nu de saptamani sau luni. depinde de fiecare , de cum vrea fiecare sa traiasca: ori e sclavul poftelor trupesti, ori e constient de nevoile reale ale organismului sau.si… daca tot vrei ceva dulce-dulce-dulce, incearca sa mananci banane cu miere. sunt atat de dulci, incat nu mai simti nevoia de zahar sau de altceva duuuuuuuuulceeeeeeeeee.
@Ana: ce frumos ai spus-o. imi doresc tare-tare sa iti calc si eu pe urme.
Sau daca ti-e pofta de ceva dulce incearca curmalele uscate.De exemplu in fulgii de ovaz dimineata poti pune gurmale uscate date prin robot cu putina zeama de lamaie, adaugi fulgii si ce mai vrei si gata ai dulce:), sau mierea:)mie mi se pare foarte ok, daca e sa ne luam dupa tot ce se zice mancam pietre.
@ ana: uneori trebuie sa-ti asculti organismul, caci nu e doar pofticios cand iti cere ceva cu zahar, sare etc. Asta 1 la mana.
2: Dependenta de zahar nu trebuie sa fie neaparat nesanatoasa. Exact cum ai zis si tu: fructele sunt foarte sanatoase si au zaharuri. Multe.
3: Mierea produsa de apicultori este foarte sanatoase si ajuta ficatul enorm de mult. Cautati detalii despre Dieta Hibernarii ca sa intelegeti de ce.
Eu imi indulcesc viata cu fructoza. O cumpar de la farmacie, e de 2 ori mai dulce decat zaharul. Nu simt nevoia in fiecare zi, asa ca nu fac exces….
Partea interesanta e ca nu stimuleaza productia de insulina, deci nu creaza depozite de grasime. Nu stiu cat de sanatoasa e, cred ca in metoda Montignac am descoperit-o.