Am imbatranit de curand, asa cum poate stiti, iar cadoul de ziua mea din partea consortului fu o excursie la Istanbul. Tin sa va vorbesc despre partea culinara a acestei mini-vacante de aniversare. Si ca sa nu credeti ca doar eu am probleme de rontunjire in locul acesta, incep istorisirea cu un citat dintr-un coleg „Eu cand merg la Istanbul nu ma urc pe cantar 3 saptamani”.

Sfat prietenesc de Pofticioasa: NU mergeti la Istanbul cand va bate gand de slabit sau cand va tipa un nasture la blugi. Nu este oras prietenos cu talia si nu veti sfarsi decat prin a va intoarce mai deprimati decat ati plecat. Eu asa am patit, desi in ziua implinirii unei frumoase varste n-am vrut sa ma gandesc la dolofanit (pe romaneste, la sunci), la intoarcere m-au napadit ganduri multe si cam gri legate de forma fizica.

Revenim insa la Istanbul, patria kebabului in toate felurile posibile si, mai ales, imposibile, izvor nesfarsit de baclavale-dementiale si tatal gozlemelor (oare oi fi scris bine?) – niste placintele cu branza si condimente de care m-am indragostit la prima imbucatura si pe care le-am halit apoi zi de zi din cele 4 cat am stat pe pamant turcesc. O vedeti aici pe doamna cum le prepara direct in vitrina unui restaurant ca sa atraga pofticiosii ca mustele. Pe mine m-a cucerit de la prima invartitura de facalet.

IMG_4182

Ziua in care am implinit minunatii 31 de ani a fost rasfatul culinar suprem in Turcia. O sa las pozele sa povesteasca, doar va pun niste indicatii sub fiecare. Asadar:

rasfatul de la 11

rasfatul de la 11

pranzul meu aniversar

pranzul meu aniversar, kebab

pranzul consortului, tot kebab

pranzul consortului, tot kebab

tort surpriza, adus de angajati  pe ritmuri de La Multi ani!

tort surpriza, adus de angajati pe ritmuri de La Multi ani!

felia sarbatoritei

felia sarbatoritei

o cofetarie iesita in cale mai pe dupa-masa :)

o cofetarie iesita in cale mai pe dupa-masa 🙂

mic popas la ea

mic popas la ea

Iar seara, surpriza din hotel

Iar seara, surpriza din hotel

Acum ca v-ati facut o idee, imi permit sa mai insist un pic asupra kebab-ului – mult mai bun decat as fi crezut vreodata. Am mancat mai multa carne de oaie/miel decat am mancat in toata viata mea, dar a fost delicioasa. Oricum, am avut ajutoare de nadejde. Pisica pe care o vedeti mai jos s-a gandit la silueta mea pierduta si a insistat sa impart cu ea jumatate de farfurie de kebab.

micuta cersetoare

micuta cersetoare

Si nu e singura care apreciaza enorm kebabul turcesc. O alta surata, parca astepta la coada.

un kebab, va rog! :)

un kebab, va rog! 🙂

Gata, nu va mai chinuiesc cu detalii culinare „socante”. Va spun doar ca e un oras cu o bucatarie senzationala in care va sfatuiesc sa mergeti cand vreti sa va premiati, eventual, pentru forma grozava in care ati ajuns si sa puneti un kil sau doua inapoi. A, si cand ma gandesc ca nu v-am spus de halva…