Sunt trei cani/pahare cu licori/bauturi pe care nu le refuz niciodata, dar niciodata: paharul cu vin rosh, cana (canoaia, chiar) cu cafea amara & tarrre si cana cu cacao (Pofticioasa tot pofticioasa). Vinul ma topeste pur si simplu daca este sec si cu un gust foarte puternic, deloc acidulat, daca intelegeti ce vreau sa spun – lumea de obicei nu prea intelege cum vine asta vin acidulat. In fine. Si sufeream eu asa in tacere ca peste tot scrie ca vinul iti face rontunjimile si mai evidente si ca fiecare gura conteaza si se remarcheaza apoi, eventual pe posterior. Asa ca atunci cand savuram un pahar adormeam greu din cauza mustrarilor de constiinta, iar cand saream peste el, il visam in toate chipurile.

Si tot cautand noutati din domeniul acesta al nutritiei descopar in cotidianul The Telegraph, bomba: dupa atatia ani in care ne-am spus sa ne tinem departe de vin, daca ne dorim talie, cercetatorii din lumea larga au mai citit o data toate studiile si si-au dat seama ca au cam gresit – de fapt, consumul moderat de vin (adica un pahar pe zi) chiar ar ajuta la slabit. 

Expertii au analizat 31 de studii pe aceasta tema publicate intre 1984 si 2010 si le-au gasit „contradictorii” si deloc clare in privinta concluziei care facea o legatura intre baut si ingrasat. Acum ni se spune ca: „consumul slab si moderat de alcool, in special de vin, este mai probabil sa ne apere de depunerea kilogramelor, pe cand consumul de spirtoase si consumul infocat sunt asociate clar cu ingrasarea”, declaratie facuta de cei de la Universitatea Navarro din Spania.

Mai exista o alta cercetare noua care spune ca cei care beau moderat au un risc cu 30% mai mic sa faca diabet, si chiar si obezii nu ar trebui sa se abtina de la alcool tocmai din acest motiv.  Subiectul controversat, pe larg, aici.

Indiferent in ce studii va hotarati sa credeti, tineti minte cifrele urmatoare: 100 ml vin rosu sec – 75 calorii, 100 ml vin rosu demi-sec – 83, demi-dulcele – 98 si dulcele – 106. Iar pentru iubitorii celui alb: demi-dulce 70, sec 73 si demi-sec 78. Si nu va strambati la gandul unui vin sec, eu pana in urma cu cativa ani eram numai cu vin dulce pe masa, iar acum daca nu e sec, mai bine sa nu mai fie. Zau asa.

Tagged in: