Sunt trei cani/pahare cu licori/bauturi pe care nu le refuz niciodata, dar niciodata: paharul cu vin rosh, cana (canoaia, chiar) cu cafea amara & tarrre si cana cu cacao (Pofticioasa tot pofticioasa). Vinul ma topeste pur si simplu daca este sec si cu un gust foarte puternic, deloc acidulat, daca intelegeti ce vreau sa spun – lumea de obicei nu prea intelege cum vine asta vin acidulat. In fine. Si sufeream eu asa in tacere ca peste tot scrie ca vinul iti face rontunjimile si mai evidente si ca fiecare gura conteaza si se remarcheaza apoi, eventual pe posterior. Asa ca atunci cand savuram un pahar adormeam greu din cauza mustrarilor de constiinta, iar cand saream peste el, il visam in toate chipurile.
Si tot cautand noutati din domeniul acesta al nutritiei descopar in cotidianul The Telegraph, bomba: dupa atatia ani in care ne-am spus sa ne tinem departe de vin, daca ne dorim talie, cercetatorii din lumea larga au mai citit o data toate studiile si si-au dat seama ca au cam gresit – de fapt, consumul moderat de vin (adica un pahar pe zi) chiar ar ajuta la slabit.
Expertii au analizat 31 de studii pe aceasta tema publicate intre 1984 si 2010 si le-au gasit „contradictorii” si deloc clare in privinta concluziei care facea o legatura intre baut si ingrasat. Acum ni se spune ca: „consumul slab si moderat de alcool, in special de vin, este mai probabil sa ne apere de depunerea kilogramelor, pe cand consumul de spirtoase si consumul infocat sunt asociate clar cu ingrasarea”, declaratie facuta de cei de la Universitatea Navarro din Spania.
Mai exista o alta cercetare noua care spune ca cei care beau moderat au un risc cu 30% mai mic sa faca diabet, si chiar si obezii nu ar trebui sa se abtina de la alcool tocmai din acest motiv. Subiectul controversat, pe larg, aici.
Indiferent in ce studii va hotarati sa credeti, tineti minte cifrele urmatoare: 100 ml vin rosu sec – 75 calorii, 100 ml vin rosu demi-sec – 83, demi-dulcele – 98 si dulcele – 106. Iar pentru iubitorii celui alb: demi-dulce 70, sec 73 si demi-sec 78. Si nu va strambati la gandul unui vin sec, eu pana in urma cu cativa ani eram numai cu vin dulce pe masa, iar acum daca nu e sec, mai bine sa nu mai fie. Zau asa.
1 pahar pe zi face minuni! 🙂
Pentru „Diverse” – tind sa fiu de acord cu tine 🙂
Pentru Ina – ai toata admiratia mea!
Pentru Geta – sunt atat de impartite parerile inca e greu de spus de partea cui e adevarul. Observ insa ca francezii se tin destul de sanatosi cu vinul lor sorbit la mese. E, pana la urma, si o chestiune de gust.
Pfui… ce sa zic, eu nu cred… nu beau deloc alcool, probabil ca un vin adevarat are si calitati insa… mnu. Never. Ever. Si nu sunt adventista asa cum intreaba lumea! Plus ca un pahar de vin ar insemna sa nu am voie la volan, deci… iar nu-i bine.
pai nu stiu ce sa cred.daca studiul este facut de spanioli am tendinta sa cred ca sunt subiectivi.ei sunt bautori de vin incepand cu micul dejun !!!stiu ca vinul rosu ajuta la combaterea colesterolului „rau”.asta o spun francezii.
dar cred ca e mai bine fara.
Nu sunt innebunita dupa bauturi alcoolice, dar nu refuz in concediu un pahar de vin rosu sec de pe colinele Chianti, si nici iarna nu refuz un vin fiert produs de bunici din via proprie. Recunosc ca-mi plac strugurii proaspeti mai mult decat „sucul de struguri”! 🙂
Mmm, colinele Chianti. Si vin fieeert. Carmen esti platita sa imi sabotezi dieta? :)))
Strugutii proaspeti sunt nemaipomeniti, dar si mai plini de calorii decat un pahar de vin rosh sec.
total neadevarat.
iata:
http://www.getfit.ro/suplimente/dieta-slabire/sarbatori-bautura-mancare-ingrasare.html
si ca si citat ” Caloriile dintr-un pahar de vin se ard in 30 de minute de efort fizic intens. Pe langa asta, alcoolul va bloca folosirea grasimilor si carbohidratilor ca sursa de energie, deci slabirea va fi blocata. Alcoolul deshidrateaza corpul, fiind nevoie de cel putin 500ml de apa la fiecare pahar cu vin sau shot de “tarie” doar pentru a mentine o stare de hidratare normala.”
@Laura – am citit atatea si atatea studii & teorii care se bat capatana in capatana, incat am obosit 🙂 de asta am si pus „cica” in titlu. pana la urma, conteaza cum reactioneaza organismul tau la diverse alimente/bauturi. nu cred in teorii general valabile in lumea asta nedescifrata a nutritiei.
hmm, basa titi ca eu cam pus 10 kg intr-un an, de cand am inceput sa ma delecez cu vin rosu….. nu mult, o cana pe zi, mi-a recomandat si doctorul, (eu sunt genul de nu pot sa gust cruditati, legume, fructe, etc, din pricina unei colite; asa ca strugurii ies din discutie….)Vinul rosu mi-a reparat sanatatea, dar ma tot ingras si ingras…. si nici inainte nu eram vreo slabuta…Nu stiu sigur, dar banuiesc, de la vin, pt ca nu ar avea de la ce altceva.. Totusi, mi-a reglat glicemia, inainte aveam mult sub minim si cadeam pe streada, trebuia sa am mereu ceva dulce cu mine; asa ca…mai bine grasa si sanatoasa 🙂 Are o multime de benficii, dar adevarul e ca la mine, cel putin, a cam contribuit la kilograme….
o, nu..nu imi prea merge tastatura… cum repar cuvintele gresite? un million de scuze… pun erata:„ ba sa stiti”, nu „basa titi”, ma delectez si nu delecez…. scuzeeeeee!! nu e vinul de vina, ci tastatura, ufffff 🙁