Noi impreuna cu faimosul doctor Oz pe care il citeam aseara. De fapt, nu, reiau: el da cu miturile de pamant, noi ne uitam si invatam. Omul vine cu trei teorii care, spera, ne vor ajuta sa avem o alimentatie mai buna pentru noi. Crede ca e important sa stim ca urmatoarele afirmatii sunt gresite, ca sa ne putem schimba ici-colo programul de nutritie-sanatate. Asadar, va notati?

1. Daca mananci grasimi te ingrasi. Gresit! Daca mananci o cantitate mica de grasimi chiar te ajuti in slabit. Ne vom simti satui mai repede pentru ca grasimile au puterea asta sa trasmita rapid semnale de satietate si sa ne faca astfel sa mancam mai putin. In plus, daca manancam grasimile recomandate, adice pe cele „bune”, ne vom bucura de toate vitaminele lor. Dr. Oz ne recomanda grasimile polinesaturate din uleiul de rapita si uleiul de sofran (ei, de asta, Pofticioasa n-a auzit in viata ei). El spune ca spre deosebire de grasimile saturate, acestea nu ne vor creste nivelul de colesterol rau si ne pot reduce chiar riscul de infarct. Trebuie sa vanam si uleiurile omega-3 din peste, nuci si ulei de masline. 

2. O calorie e o calorie, toate sunt la fel. Gresit din nou! Nu putem pune semnul egal intre calorii. Unele sunt mai satioase, ne taie apetitul intr-o clipita si pentru o buna bucata de timp. Altele sunt parca „goale” – la scurt timp dupa ce le consumam am mai vrea inca si inca. Oz ne spune sa inlocuim grasimile saturate din unt si carnuri grase cu cele polinesaturate din avocado sau nuci. Primele ne dau rapid senzatie de foame, ultimele ne tin multumiti o perioada.

3.  Arzi mai bine grasimile la sala daca faci exercitiile cu stomacul gol. Eronat! Sa te infometezi inaintea antrenamentului nu e numai ineficient, ci si periculos. Un raport aparut in America anul acesta a tras concluzia ca „ardem” la fel de mult indiferent daca am mancat sau nu inaintea sedintei de sala, insa exista riscul sa pierdem din masa musculara atunci cand venim nemancati. In plus, fara mancare, care sa ne fie ca un fel de combustibil in timpul cursului, intensitatea la care putem lucra si caloriile pe care le pierdem scad. Cand avem ceva in stomac, arde grasimi si nu muschi, avem si mai multa energie si dispar si mai multe calorii. Oz ne spune sa manancam cu 30 de minute inainte de a incepe exercitiile un iaurt (de baut) sau un shake proteic pentru ca organismul sa aiba nutrientii la indemana pentru ce urmeaza.

Daca mai vreti sa aflati din teoriile doctorului ii puteti vizita siteul aici. Iar cine mai stie mituri dietetice spulberate pe pielea lui sau a altora sa ni le spuna si noua.