I’m back, cum ar zice americanul. Acum cateva ziulici am avut neplacerea sa zaresc din nou placuta care anunta intrarea in Romania si sa salut in zadar niste vamesi burtosi, cheliosi si nepoliticosi. Pentru cateva saptamani gata cu lumea de dincolo de frontiere, trebuie sa ne descurcam cu romanasii nostri. Despre despartirea de Franta si de sala minunata care mi-a schimbat viata – fara niciun fel de exagerare – promit sa va scriu saptamana ce vine. Momentan vreau sa punctez niste lucruri care m-au deranjat de la intoarcere. Asadar, cu liniuta/bulinuta de la cap.
- sa gasesti ceva usor si sanatos de mancare atunci cand traversezi tarisoara asta pare mai greu decat sa castigi la loto premiul cel mai mare. Restaurantele te intampina cu mititei si ciorbe de burta ori perisorite cu cate doua degete de ulei, faimoasa MBS – mamaliguta cu branza si smantana si cu salata – fireste ca avem salate, domnisoara – de varza si de muraturi. Ei, ia si mananca Andra asa cum faceai in Franta, Italia, Slovacia (da, slovacii au un minunat restaurant slow-food la mai toate benzinariile, se numeste Marche si vi-l recomand din toata inima si din toata burta, au supe delicioase si un bar de salate care impresioneaza).
Pe teritoriul romanesc mi-am incredintat umplerea stomacului unui lant de benzinarii care se lauda cu niste salate ru-si-noa-se! Am luat insa 7 guri si mi-am astamparat foamea. - sa faci cumparaturi pentru faimosul & excelentul stil de viata sanatos este o provocare pe meleagurile noastre. Abia gasesti o punga de salata neofilita, o paine demna de incredere si niste ingrediente savuroase. Nu va grabiti sa ma numiti fitoasa, mai bine vedeti daca imi dati sau nu dreptate data viitoare cand mergeti la cumparaturi. Numarati alimentele bune pentru voi si apoi pe cele rele pentru organism si spuneti-mi care e scorul. Si cand nu aveam habar ce e in magazinele frantuzesti ma plangeam de calitatea produselor in Romania. Rusine!
- sa vizitezi rude egal unul dintre cele mai mari pericole pentru silueta. Iar eu am parte de gazde-bucatarese care cred cu tarie ca unde ulei mult nu e, nimic nu e, daca nu „gusti” jumatate de tava de prajitura inseamna ca nu tii la ele, iar daca refuzi felul 14 din meniu esti schimbat in rau, anemic si ceva trebuie facut rapidissim.
Ce se intampla in aceste conditii cu talia mea obtinuta cu truda? Deocamdata rezista, vorba reclamei cu coafura. Cateva sute de grame s-au culcusit totusi pe ea, stomacul imi trasmite semnale ca uleiurile, faina si zaharurile il chinuie teribil. Dar sa nu credeti ca ma predau. Continua lupta cu balaurii bucatariei romanesti!
Cu nefericire iti urez :Bine ai venit in lumea mea!!!
Nu te teme,cu rabdare,incapatanre si stima de sine orice e posibil!E drept ca la inceput lumea pricepe cam greu cum sta treaba cu silueta si ca noi suntem ok si cu mai putina mancare,sau cu variante mai naturale dar in definitiv ,ca sa o citez pe Samantha din Sex and The City,trebuie sa te iubesti pe tine (deci sa te abtii) mai mult decat pe ceilalti,pentru ca altfel numai bine nu o sa iti fie.Bafta si sper ca silueta ta sa supravietuiasca!!!
pofticioaso ai incercat faza aia- nu tine diete k alea oricum nu functioneaza ci schimba.ti stilul de a manca (pt totdeauna?)
fain blog. ai o fana noua 🙂
hai sa-ti recomand ceva, poate mai gasesti un loc:)
http://bhudeva.org/cutia/
adaptate e mai grea, dar vine!
e mai greu sa gasesti surse noi de mancare sanatoasa dar sigur se poate. In loc sa cauti in benzinarie incearca la pietele de pe drum sau la taranii care scot scaunelul in fata usii, cu fel de fel de fructe si legume. E mai putin comod e adevarat dar sanse totusi exista.
uff! ca om plecat din 2008 îți spun că am constatat un lucru foarte trist: pe măsură ce au trecut anii a crescut cantitatea de ulei consumat pe cap de locuitor, la fel ca și cea de tigăi folosite. Îngrozitor! La Tîrgu-Mureș s-au înmulțit langoșeriile *(langoși egal gogoși umplute), iar eu am mâncat cel puțin 3 kilograme de varză cât am stat acasă, ceea ce nu regret, chit că aș fi dorit să mai mănânc și altceva în afară de roșii, ardei și ceapă. Nu-ți spun că multe verzituri sunt mult mai scumpe decât în Italia (fasolea verde, în piață, de exemplu), așa că poate e de înțeles că se mănâncă prostii și din cauza banilor.
Mai postezi ceva pe blogul asta sau il tii degeaba?
FYI Monica Langos nu e gogoasa umpluta; langosul e placinta cu smantana si cascaval +-usturoi.
Pofticioaso, pe cand pozele before and after?
Buna ”Pofticioaso”!
De ceva vreme citesc blogul tau (si ma amuz uneori) :D, insa doar azi m-am incumetat sa iti scriu.
Eu sunt super-mega-extra fan legumelor mexicane – salatica aia de porumb, mazare, morcov, fierte; deci as manca oricat. Insa, azi, am avut cea mai ”tragica” experienta cu ea. Am mers la un restaurant ce e in tema piratilor, foarte falnic de la noi din Cluj , si normal, am cerut salata mexicana- si ce crezi? domnul bucatar ori a baut cam mult rom, ori nu prea a avut treaba cu bucataritul, caci mi-a pus in farfurie ditamai garnitura de salata mexicana, gatita, spre surprinderea si mirarea mea cu ULEI PRAJIT! plutea uleiul prajit in ea mai ceva ca si in cartofiorii pai. Dezamagire totala mergi ca tot omu la ”dieta” sa mananci ceva ok, si ei iti aduc legume prajite 🙁