Trebuie sa fac o categorie speciala in acest blog, intitulata AMERICANISME. Aici, in Tara Obejilor, as putea scrie carti intregi despre nutritie si dieta si sunci fluturande si gusi atarnande. Iar fiecare sedinta de cumparaturi la hipermarket imi da subiecte fara numar pentru voi, cititori simpatici ce-mi sunteti. Ca de pilda, ma minunam ieri de cum isi fura oamenii astia singuri caciula prin cuvinte de efect amplasate pe ambalajele unor produse toxice de-a dreptul.

Sa luam ca exemplu painea. In State, dintr-un motiv care mie imi scapa, TOATA painea contine zahar. Sau miere. Sau sirop de porumb. Sau ceva sa o faca dulce. De ce?, intreb eu pe cine prind. Primesc ridicari din umeri sau „i don’t know”-uri spuse cu guri pline de gogosi. Aseara, la magazin, vad IN SFARSIT o paine le care zice „NO SUGAR”. Mai sa fie, minunatie! Oamenii cu care eram la shopping s-au uitat doar la cuvintele scrise maaaaare care ii anuntau ca nu are zahar si au luat-o. Acasa m-a apucat pe mine cheful de lectura etichetistica si, automat, m-au apucat si dracii. Stau si citesc eticheta cu minimum 20 de ingrediente (unul mai nesanatos ca altul) si vad ca are… BROWN SUGAR, adica zahar brun. Deci era NO WHITE SUGAR. Cum sa-ti minti cumparatorii in halul asta? Stim cu totii ca zaharul brun nu e mai breaz, tot diavolul ala e. Si ce sa cauta in paine, pentru numele Cerului?!

Apoi, un alt artificiu prin care fraieresti clientul si imbuibi toata natiunea: scrii maaaare un numar de calorii miiiic, DAR valabil doar „per serving” pe limba lor, adica „pe o portie”, pe limba noastra. Inghetata are 100 de calorii per serving si cand o vezi iti vine sa arunci cateva galeti in cosul de cumparaturi caci impresiA psihologica e ca „mama, mama, ce putin, ce bun e produsul asta pentru mine”. Dar daca ai putintica rabdare sa nu bagi botul adanc in cutie, vezi ca per serving inseamna 2tbs. In traduce, 2 tablespoons, adica 2 linguri. Dar ti-a luat ochii cu doar 100 de calorii…? Ti i-a luat! Ai dat banul si ai infulecat marfa? Yes, of course. La fel la multe, multe produse – au gasit acest artificiu cu „per serving” si il exploateaza la maximum. Una dintre cele mai mari pacaleli e la sticlele cu dressing de salata – asta e tara in care toate salatele trebuie inecatEein sosuri. Iar pe recipientele cu sosusi sta scris 80 calorii! 45 calorii! 30 calorii! Per serving, dar te gandesti ca servingul este cam o lingura juma’?! Si oamenii astia pun cam o sticla de sos la un Caesar serios pentru 2-3 persoane. Deci cam 400-500 ml. Faceti un calcul.

Americanii nu stau sa citeasca etichete – daca le fura privirea un „DOAR 45 de calorii!” scris mare sau un „Fara zahar!” apuca raftul intreg si il darama in cos. Iar cei din industie profita ca niste hiene. Ma revolta si ciresele cat pumnul (nu vreau sa stiu cum sunt crescute!) amplasate langa panouri ca „Bunatatile naturii”. Nu cred ca natura ma vrea plina de asa ceva si nu cred ca natura a facut biata cireasa mai mare ca un grepfrut. Sunt indignata si cand vad pui pe care scrie mare „no hormones” – fara hormoni, dar pe care scrie clar, dar mult mai mic, ca au primit antibiotice – e un scandal national aici cu antibioticele administrate animalelor din ferme, care antibiotice au creat in timp bacterii mutante pe care, mai nou, le ia omul si de la care poate chiar muri, au fost cazuri.

Mi se pare incredibil cum tara asta, minunata din nenumarate alte puncte de vedere, isi otraveste cetatenii. Otrava FARA ZAHAR, la numai 45 de calorii! Superoferta! Nu luati doar cu lingura, luati cu polonicul, ajunge la toata lumea!

Voi v-ati simtit vreodata „inselati” de cuvinte mincioase de pe produsele pe care le-ati cumparat crezandu-le sanatoase?