Ador painea. Nu, corectez. ADOR PAINEA. Pai, daca nu o iubeam peste masura nu v-as fi scris acum pe un blog de dolofanca intr-o vesnica lupta cu kilogramele. Pe vremea comunista nu mi-a facut cine stie ce impresie – doar cand o prindeam calda la fabrica si ajungeam cu 3 paini acasa in loc de 5 cat fusese tocmeala sa iau. Imi placeau la nebunie batoanele acelea cu lapte si mac, care nu-mi lipseau niciodata din ghiozdan. Dupa revolutie, tine-te bine, Andra, ca au venit turcii. Si m-au cotropit cu painile lor caldeeeee, buneeeee, cu bulinute pe spatele lor – bulinute tare bune si crocante (sunt chiar curioasa cati dintre voi stiu despre ce tot vorbesc eu aici :)). Apoi au aparut njpe mii de soiuri, unul mai plin de E-uri ca altul. Cele gustoase-sanatoase costau pe masura.

Si ajungem in zilele noastre, cand se intampla sa traiesc momentan in tara painilor dementiale ย – de domnul croissant nu mai vorbesc. Aici toata lumea duce cate o bagheta in geanta si rontaie din ea la semafor, iar mirosul brutariilor te ingenuncheaza. Francezii au un cult pentru painea bio si intre „boulangerie” – ii ย este un adevarat concurs cine are cea mai gustoasa reteta de acest fel. La restaurant, intai iti tranteste un cos cu paineturi calde in fata si abia apoi iti da buna ziua. Carfurul lor are cel putin 33 de feluri de paine – si nu dintr-aia facuta in aprilie si impachetata bine in plastic colorat, ci din cea facuta pe loc.

Dar nu mi-am propus sa va omor cu povestiri frantuzesti despre aluat, ci sa aflu ce parere aveti despre consumul de paine in dieta. Observ ca nutritionistii sunt impartiti in doua cete – una propovaduieste consumul regulat si masurat de paine (din aceasta ceata face parte si doctorul Mihaela Bilic, care tocmai a avut o declaratie pe aceasta tema dietetica) si celalalta care spune sa nu punem gura pe niciun codru de paine caci vom muri grasi. Teoria doctorului Bilic este, citez:ย „Glucidele sunt esenลฃiale supravieลฃuirii ลŸi funcลฃionฤƒrii optime a organismului uman.ย AลŸa cฤƒ, indiferent de vรขrstฤƒ, greutate sau regimul alimentar,ย oferiลฃi-vฤƒ zilnic bucuria de a mรขnca o bucatฤƒ de pรขine.ย Fie cฤƒ este albฤƒ, neagrฤƒ, cu seminลฃe, cu tฤƒrรขลฃe, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeลฃi-o รฎn funcลฃie de preferinลฃele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos ลŸi mai sฤƒnatos”, a spus medicul nutriลฃionist zilele trecute la un eveniment desfasurat la Cluj. Bilic mai spune ca NU painea ne ingrasa, ci ce mancam cu ea.

Celalalt grup de nutritionisti sustine ca painea ingrasa teribil si ne putem lipsi bine-mersi de dumneaei. Oricum, cand discutam despre consumul de paine in Romania, trebuie sa mai tinem cont de un aspect – pe langa intrebarea „ne ingrasa?”, se ridica si cea „ne imbolnaveste?”. ย Dupa un control la rafturile romanesti cu paine, reprezentanลฃii ANPC ย – Autoritatea Naลฃionale pentru Protecลฃia Consumatorului –ย spun cฤƒ producฤƒtorii de produse de panificaลฃie recurg la introducerea aditivilor alimentari รฎn reลฃeta pรขinii pentru a-i da acesteia un aspect ลŸi gust diferit faลฃฤƒ de pรขinea obลฃinutฤƒ รฎn casฤƒ. Painea de la noi contineย pรขnฤƒ la 34 de aditivi alimentari, potrivit celor de la ANPC.

Asadar, vin si va intreb: mancati paine sau va feriti de ea ca de necuratul de teama ca ingrasa? Si daca da, de care, si cat de des?

Incep eu: mananc (mai nou, ca intr-o vreme renuntasem la ea) cam de 2-3 ori pe saptamana o felie. Nu va mai spun de care, oricum nu va zice nimic ca e frantuzeasca.