Ador painea. Nu, corectez. ADOR PAINEA. Pai, daca nu o iubeam peste masura nu v-as fi scris acum pe un blog de dolofanca intr-o vesnica lupta cu kilogramele. Pe vremea comunista nu mi-a facut cine stie ce impresie – doar cand o prindeam calda la fabrica si ajungeam cu 3 paini acasa in loc de 5 cat fusese tocmeala sa iau. Imi placeau la nebunie batoanele acelea cu lapte si mac, care nu-mi lipseau niciodata din ghiozdan. Dupa revolutie, tine-te bine, Andra, ca au venit turcii. Si m-au cotropit cu painile lor caldeeeee, buneeeee, cu bulinute pe spatele lor – bulinute tare bune si crocante (sunt chiar curioasa cati dintre voi stiu despre ce tot vorbesc eu aici :)). Apoi au aparut njpe mii de soiuri, unul mai plin de E-uri ca altul. Cele gustoase-sanatoase costau pe masura.
Si ajungem in zilele noastre, cand se intampla sa traiesc momentan in tara painilor dementiale ย – de domnul croissant nu mai vorbesc. Aici toata lumea duce cate o bagheta in geanta si rontaie din ea la semafor, iar mirosul brutariilor te ingenuncheaza. Francezii au un cult pentru painea bio si intre „boulangerie” – ii ย este un adevarat concurs cine are cea mai gustoasa reteta de acest fel. La restaurant, intai iti tranteste un cos cu paineturi calde in fata si abia apoi iti da buna ziua. Carfurul lor are cel putin 33 de feluri de paine – si nu dintr-aia facuta in aprilie si impachetata bine in plastic colorat, ci din cea facuta pe loc.
Dar nu mi-am propus sa va omor cu povestiri frantuzesti despre aluat, ci sa aflu ce parere aveti despre consumul de paine in dieta. Observ ca nutritionistii sunt impartiti in doua cete – una propovaduieste consumul regulat si masurat de paine (din aceasta ceata face parte si doctorul Mihaela Bilic, care tocmai a avut o declaratie pe aceasta tema dietetica) si celalalta care spune sa nu punem gura pe niciun codru de paine caci vom muri grasi. Teoria doctorului Bilic este, citez:ย „Glucidele sunt esenลฃiale supravieลฃuirii ลi funcลฃionฤrii optime a organismului uman.ย Aลa cฤ, indiferent de vรขrstฤ, greutate sau regimul alimentar,ย oferiลฃi-vฤ zilnic bucuria de a mรขnca o bucatฤ de pรขine.ย Fie cฤ este albฤ, neagrฤ, cu seminลฃe, cu tฤrรขลฃe, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeลฃi-o รฎn funcลฃie de preferinลฃele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos ลi mai sฤnatos”, a spus medicul nutriลฃionist zilele trecute la un eveniment desfasurat la Cluj. Bilic mai spune ca NU painea ne ingrasa, ci ce mancam cu ea.
Celalalt grup de nutritionisti sustine ca painea ingrasa teribil si ne putem lipsi bine-mersi de dumneaei. Oricum, cand discutam despre consumul de paine in Romania, trebuie sa mai tinem cont de un aspect – pe langa intrebarea „ne ingrasa?”, se ridica si cea „ne imbolnaveste?”. ย Dupa un control la rafturile romanesti cu paine, reprezentanลฃii ANPC ย – Autoritatea Naลฃionale pentru Protecลฃia Consumatorului –ย spun cฤ producฤtorii de produse de panificaลฃie recurg la introducerea aditivilor alimentari รฎn reลฃeta pรขinii pentru a-i da acesteia un aspect ลi gust diferit faลฃฤ de pรขinea obลฃinutฤ รฎn casฤ. Painea de la noi contineย pรขnฤ la 34 de aditivi alimentari, potrivit celor de la ANPC.
Asadar, vin si va intreb: mancati paine sau va feriti de ea ca de necuratul de teama ca ingrasa? Si daca da, de care, si cat de des?
Incep eu: mananc (mai nou, ca intr-o vreme renuntasem la ea) cam de 2-3 ori pe saptamana o felie. Nu va mai spun de care, oricum nu va zice nimic ca e frantuzeasca.
1. Da, eu stiu painea turceasca si bulinutele ei de pe spate.. sau de pe fund? Mancam cate una pe zi, stateam la coada si o mancam calda…
2. Eu sunt fan Mihaela Bilic, recunosc ca imi place mult cum si ce scrie, imi pare totul f logic si echilibrat. Mai mananc paine, incerc sa fie mai putina si nu seara, poate ma ajuta si faptul ca in Buzau nu prea gasesti o paine decenta, mai toate sunt ca din carton si E-full. Probabil ca uneori mananc zilnic, tot cam asa, cate o felie, si tare as manca cu paine tot sosul ala de pe fundul bolului de salata…… Mai fac si asta din cand in cand, bad, bad kitty!!!!
Uraaaa, isi mai aminteste cineva bulinutele turcesti. Ei, cu painea aia am imbulinat-o eu in privinta siluetei : ))))
Si mie imi place madam Bilic si imi place acest nou discurs al ei „mananca totul, dar cu masura”.
Eu cred ca n-am putut renunta la paine din 2 mari motive: 1. m-am mutat aici in patria painilor si e cumpliiiiit, 2. am iubit-o de mica si parca imi este incrustata in ADN, parca mancarea n-are gust fara ea. De pilda, eu nu concep omleta fara un pic de paine. Cred ca vine de la cap : )))
Eu sufar de aciditate si din aceasta cauza simt nevoia de paine. In plus, nu ma satur fara paine la micul dejun si la pranz; fara acest aliment sfarsesc prin a manca din doua in doua ore sau prin a manca prea mult din felul principal.
Regulile mele:
-intre 2 si 4 felii maxim pe zi (si sunt felii de bun-simt, nu mai groase de un deget);
-fara paine seara
-fara paine la cartofi, orez etc.
-fara franzela alba
-fara derivate de paine (covrigi, baghete cu mac etc.)
Prefer sa mananc paine la masa decat dulciuri intre mese ๐ Iar balanta energetica se echilibreaza.
Flavia, sunt curioasa ce paine alegi. Una impachetata si feliata, una proaspata dintr-o brutarie magica – (daca mai exista asa ceva in Ro)…?
Ca cititoare pofticioasa care-ti citeste blogul pt motivatie, m-am gandit sa-mi impartasesc si eu povestea in legatura cu painea: un nutritionist m-a pus odata sa fac un experiment cu painea, pentru ca vedea ca nu are sanse cu capul meu tare si pofta si mai si: sa mananc o zi intreaga numai paine, dupa pofta inimii. a fost o experienta groaznica. din pacate, painea este delicoasa mai ales in combinatii, ca aliment indepedent da carente grave in organism. este pur si simplu boost de energie.delicios :). necesar datorita vitaminelor B pe care le contine cereala integrala. deci, eu as zice ca adevarul e pe undeva la mijloc.
Imi place painea ardeleneasca cu cartofi, painea de secara si painea neagra cu seminte. Niciodata ambalata si feliata. Din pacate, brutarii magice nu mai sunt, dar am mai multa incredere oricum in painea neambalata, chiar si cea de supermarket.
Daaaaaaaaaaaa, sigur vine de la cap! Insa conteaza masura, cum stii mai bine ca mine de altfel.
Si da, am avut si eu arsuri de la bebe, simteam nevoia sa „painesc, covrigesc”… Dar teama de ingrasat m-a retinut. E drept insa, ca imediat dupa ce…. cum sa zic sa nu fiu nepotrivita… nu am cum, na! Dupa ce vomitam, simteam nevoia sa mananc paine, ma linistea… Nu inteleg mecanismul, insa cu siguranta are si calitati!
@Ina: Chiar daca unii nutritionisti si/sau experti in fitness m-ar critica aspru, eu imi mentin parerea ca pe un organism sanatos paine si fructele (cu masura) NU ingrasa si ca sunt compatibile cu regimul de slabire.
Bineinteles ca imi amintesc mirosul si gustul painii turcesti cu bulinute crocante, si a celei de la brutaria de langa casa bunicilor, unde stateam 3 ore sa scoata paine din cuptoare, iar, la fel ca tine, din 5 paini cumparate mai ajungeam cu 3, restul le mancam cu alti copii, pentru ca se crease un fel de „loc de socializare si joaca” in curtea brutariei :)! Painea existenta in zilele noastre in comert ma lasa rece, la figurat, foarte rar gasesc o paine care sa-mi placa, si de obicei consum maxim 300 grame de paine pe saptamana, cat mai integrala si cu cat mai multe seminte. Patria painii cu milioane de seminte si super gustoase mi s-a parut Austria, unde preferam sa renunt la desert pentru a-mi satisface papilele gustative cu minunatele feluri de paine! Anumite alimente nu le pot consuma fara paine, cum ar fi: untul, ouale, icrele, etc. Deja salivez! ๐
Of Fla, sper, ca tare mai rontai cate un kg de piersici pe seara…
@Raluca: multumesc pentru lectura! nu ne-ai spus urmarile experimentului – ai mancat muuuult mai putina, n-ai mai mancat deloc? cata consumi acum? teoria nutritionistului era ca e buna in cantitati moderate sau nu e buna si punct? vezi, ma rod curiozitati azi ๐
@Flavia: da, si eu merg pe mana celei neambalate.
@Ina- nu sunt experta, dar iti sugerez maxim 3-4 fructe pe zi, totusi ๐
@Carmen: draga mea, eu am retinut asa – sa nu vizitez Austria prea curand : ))))) da, si eu am alimente pe care nu le pot consuma decat cu paine, omleta cum ziceam. am mancat-o o saptamana fara si m-am cait amarnic. 300 gr pe saptamana sunt mai mult decat ok. zic eu, care as manca de la un kil in sus!
:)))))))))))
totusi da…. Ce sa fac, acum sunt insarcinata si incerc sa fiu mai atenta, sa nu pierd ritmul… inainte nu aveam restrictii, nu la fructe.. mai sper totusi ca se pastreaza ceva din buna functionare cu care m-am obisnuit de cativa ani!
@Ina: se pastreaza, se pastreaza. si daca bebe isi doreste sa fie fructoman, nu te opune ๐
Mai Pofticioasa draga, stii totusi ca toate discutiile astea fac pofta/ foame? Pai? Asa ceva??
Eu imi fac o data la 2 saptamani cate o paine la masina de facut paine.
400 ml apa, 350 faina alba, 350 faina neagra, chimen, seminte de in, seminte de mac, 3 lingurite de zahar brun, 2 lingurite de sare, 2 linguri de ulei de masline, si 25g drodjie cruda.
Carbohidratii sunt foarte sanatosi si necesari, nu contesta nimeni, dar painea nu cred ca e deloc sanatoasa. Painea din faina de grau contine gluten un alergen destul de nenorocit. Daca tolerezi bine glutenul nu cred ca un consum moderat spre scazut de paine poate sa iti faca ceva rau.
Cat despre ingrasat… painea ingrasa la fel ca orice aliment, cate calorii are atatea furnizeza.
Dar e un carbohidrat cu indice glicemic mare si in combinatie cu grasimile favorizeza stocarea.
Afirmatia „Nimic nu poate fi mai gustos ลi mai sฤnatos” din partea unui nutritionist mi se pare hazardata.
Hahahahahaha, e de la numele blogului, il schimb imediat. Hahahahaha.
@Pofticoasa: experimentul doar mi-a deschis ochii, nu mi-a taiat pofta, din pacate ๐ nutritionistul nu blama painea, nu blama nimic chiar, ci incuraja moderatia. lucra mai mult cu psihicul, era de acord cu orice aliment, atata timp cat STII ce mananci. chiar si dulciurile erau permise, dar numai dimineata si numai f putin. si chair dadea rezultate!
cu painea m-am mai potolit de atunci, dar cel mai mult m-a motivat o colega foaarte slabuta care manca cat sapte, dar care mi-a zis ca nu stiu sa ma bucur de gustul adevarat al mancarii in sine. si ca orice aliment se poate manca fara paine. am descoperit ulterior multe „buchete” de gusturi pe care le inecam in paine, un exemplu – zacusca de legume de casa.
@Raluca: bravo pentru „mai potolire”! hm, e adevarat ca orice aliment se poate manca fara paine, dar daca nu-i gustul la fel, ce sa facem? ๐
@Crossthelimit: pfuai, paine home made cu chimen… te urasc, monsieur! Si da, afirmatia cu nimic nu poate fi mai gustos si sanatos e eronata. Inghetata e mai gustoasa si mai sanatoasa : ))))
Serios acum, sunt de acord cu tine. Si p-aia cu grasimile n-o stiam, deci mersi. Aoleo, asta inseamna ca paine plus omleta cu branza (grasa) egal stocare? Hm…
Eu nu prea cred teoria asta cum ca anumite combinatii ingrasa. Nu cred ca poate functiona ca o regula universala.
vai fetelor..credeam ca eu sunt singura careia ii place atat de tare painea..in orice combinatie si de orice fel:)))…acum in dieta, incerc sa nu mananc deloc pentru ca nu stiu sa ma opresc:( asa ca..mai bine fara..iar in perioada de mentinere mananc o felie de paine de secara pe zi,dimineata:)acum cand am fost in turcia am mancat in fiecare zi cate o painica din aia de a lor:))mmm..ce buna era;P
@Offe: vaaaaai, paine de la mama ei din Turcia. imi ploua in gura. excelent obiceiul cu painea de secara numai dimineata.
Sunt un om,deci ca orice muritor se intampla ca tentatia sa ma pandeasca si pe mine…Am zile in care mananc paine cu nesimtire pentru ca e calda sau ca are nu stiu ce ingrediente…dar apoi vin perioade in care refuz pur si simplu sa pun gura pe ea,devine brusc neapentisanta…deci cred ca balanta mea se echilibreaza :))Suntem frienemies ๐
@BlackCat: imi place relatia voastra ๐
Cum ma nu o stiai :))?
Carbohidrati cu grasimi sunt cea mai proasta combinatie ever pentru slabit.
Carbohidrati inseaman nivel ridicat al emisiilor de insulina care inseamna ca se deschid portile celulei pentru a primi nutrienti, iar de la grasimi ghici ce nutrienti sunt in sange? rezultatul… grasimile pot ajunge sa fie stocate. Mai ales in cazul celor insulino rezistenti, afectiunea aia simpatica ce face celulel de grasime mai receptive ca alea musculare.
Acum nu deveni paranoica si merge in extrem, Vorbim de carbhohidrati simpli si chestii grase cum este inghetata sau cartofii prajiti cu nu stiu ce carnuri grase langa. Pe de alta parte combinand orice masa cu legume si verdeturi din cauza continutului de fibre scade indexul glicemic al mesei drept urmare insulina se mai tempereaza. Iarasi grasimea are proprietatea ca se digera mai greu si asa ca ofera satietate pe mai mult timp. Deci lucrurile sunt gri si trebuie judecate in context.
@crossthelimit: mersi de explicatiune, cred ca am auzim candva povestea, dar o uitasem intre atatea reprize slabit-ingrasat-slabit-ingrasat. a, buna si adevarata aia cu lucrurile gri si judecate in functie de context.
adoram painea turceasca pacat ca nu o mai gasim pe piata.eu cred ca trebuie sa mancam cel mult 2 feli de paine pe zi daca dorim sa nu ne ingrasam
@Adry: eu as zice slava Cerului ca nu o mai gasim pe piata, iti dai seama cate kilograme s-ar pune si din cauza ei : )))) mie o felie pe zi mi se pare suficienta, dar, desigur, depinde de la om la om.
Si eu mananc paine …. neagra, de secara, cu tarate sau ovaz, cu tarhon sau busuioc sau usturoi sau orice mai imi trece prin minte. Home made, niciodata doar alba ca am vazut eu ca nu-mi face bine si imi ingreuneaza digestia. Exista o dieta in voga care interzice carbohidratii de orice fel. Dupa numai o sapt de asa ceva nu mai ai energie nici cat sa bestlesti un tantar. Parerea mea e ca e bine sa mananci carbohidrati, mai multi din legume, mai putini din paine … dar si mie imi place painea.
draga mea, in primul rand vreau sa-ti spun ca iti citesc blogul de ceva vreme si imi place ๐ e scris cu sinceritate si asta se vede
in privinta painii … e de la cap ๐
traiesc in US si in perioada in care alaptam si imi venea sa rod si frigiderul de foame, am fost la un control medical si am vazut pe monitor „morbid obesity” ceea ce in mintea mea s-a tradus: fata esti atat de grasa incat poti sa mori si nu ajungi sa iti cresti copilul atat de mult asteptat! 2 ani nu m-am atins de paine, cartofi, orez alb, paste sau dulciuri de nici un fel, am si uitat cum e sa mananci cu paine :)…. am slabit 40 de kile! acuma ma lupt cu alea ultimele 5 pe care mi-ar place sa le dau jos
cred ca bunul simt alimentar in orice este cheia, adica nu te ingrasi dintr-o felie de paine mancata de 2-3 ori pe saptamana
problema mea mare e cu ciocolata, ehhh aici nu stiu sa ma opresc la un patrat fie ea si din aia neagra si amara ๐
@Anairda: ma bucur tare ca ma citesti si iti multumesc pt asta. ma declar profund impresionata de vointa ta si de cele minus 40 kilograme!!!! si din pacate, stiu ce zici cu ultimele 5, cele mai incapatanate cu putinta. si eu sunt topita dupa ciocolata, dar uite, azi la cafea mi-am pus jumatate de patrat din cea amaruie si am mancat doar jumatate din el, deci jumatate din 5 gr… daca era cu mar si scortisoara, editie de Craciun, devoram doua tablete intregi, recunosc! te mai astept cu vesti!