Doamna care ne este astazi invitat special pe blog e o minunatie de femeie. Profesoara de yoga, indragostita de tot e ce bun si frumos pentru trup si suflet, m-a cucerit cu blogul ei si m-a povatuit in multe privinte. Dragilor, Sanda Stanescu detine cheia a ceva ce noi ne dorim imens (sau macar ar trebui sa ne dorim) – cheia moderatiei, a echilibrului cu care va tot bat la cap. Nu i-au daruit-o ursitoarele la nastere, a obtinut-o dupa ce a invatat din propriile greseli si a testat totul pe pielea ei. A aflat ca suntem ceea ce mancam si ca alimentele inseamna muuuuult mai mult decat produse care ne ofera 5 secunde de placere. Am rugat-o sa ne scrie ceva despre diete (pe care le uraste), asa ca fiti cu bagare de seama.

”  DIÉTA1, diete, s. f. Regim alimentar special, recomandat in caz de boala, pentru pastrarea sanatatii, scaderea greutatii corporale etc. [Pr.: di-e-] – Din fr. diète.

De ce tinem diete?
Exact cum ne spune definitia din DEX, decidem sa tinem o dieta fiindca ne-a fost recomandata de catre medic: „Trebuie sa faci ceva pana nu e prea tarziu” (teama), sau pentru ca nu ne place ceea ce vedem in oglinda si cum ne simtim in propria piele (frumusete). 
Toate dietele se bazeaza pe restrictii, iar la final, cand am ajuns la greutatea dorita, suntem sfatuiti  sa ne schimbam stilul de viata intr-unul cumpatat.
Bine,  bine, dar de ce nu tinem din start un stil de viata cumpatat? De ce ajungem sa jucam ping pong cu kilogramele, de ce ajungem la obezitate de gradul III sau IV? Ca doar nu ne-am simtit bine la cea de gradul I sau cand aveam cu 20 de kg in plus?
Pe langa ereditate (nu folositi scuza asta, doar 1% dintre oameni au problema asta) si faptul ca in alimente, mai nou, intalnim chimicale care ne dau dependenta si ne fac sa vrem tot mai mult, avem si alti factori de care trebuie sa fim constiente:

Educatia – determina intr-un procent destul de ridicat slabiciunea noastra pentru anumite bucate, ca si frecventa cu care cadem in ispita. Studiile au demonstrat ca, in general, copiilor le plac felurile preferate ale parintilor, pentru simplul motiv ca le-au fost oferite mai des decat altele. Indopatul (bunicile si mamele o fac cu mult drag) cu mancare se intipareste,  inconstient dar durabil in memoria copiilor. La masa li se impun reguli: “Mananca totul altfel nu cresti mare si puternic” sau “Nu ai voie sa lasi nimic in farfurie”, iar cu timpul, aceste insistente pot adormi total senzatia naturala de satietate.

Obisnuinta – La varsta de 30 de ani, putem estima ca am consumat circa 35 – 40 de mii de mese, supunandu-ne astfel unui antrenament indelungat, la care e greu sa renuntam. Probabilitatea de a ne schimba radical stilul de viata scade considerabil de la un an la altul.

Frumusetea din reviste – Potrivit cercetarilor efectuate de psiholoaga Jane Ogden de la Kings College din Londra, majoritatea fetelor si femeilor din tarile vestice se socotesc mai plinute decat sunt in realitate. De aceea, cca. 80% dintre femei au tinut cel putin o data in viata o dieta. “Femeile tinere au convingerea ca trebuie sa fie perfecte, pentru a fi iubite”, spun psihologii. Astfel, acestor femei mancarea nu le mai procura placere, ci devine doar un instrument de a obtine ceea ce isi doresc: apreciere si dragoste.

*bonus, va ofer o statistica: din 3 miliarde de femei doar 8 au silueta de  manechine.

Raspunsul meu la intrebarea de ce tinem diete?: fiindca suntem nerealiste si impulsive, in plus, de mici nu am fost educate sa avem self control – sa ne spunem NU. Recompensa rapida, chiar daca este mai mica, este mai atractiva pentru noi decat cea din viitor care nu este asa de sigura.

*va recunoasteti in acest experiment?

De ce tinem anumite diete si nu apelam la reducerea portiilor?
Fiindca dietele celebre au parte de un marketing bun. Supa de varza a devenit celebra cand Stela Popescu a spus ca asa slabeste de cate ori are 5 kg in plus, dieta doctorului Bilic a devenit cunoscuta cand Raduleasca a slabit 30 de kg, dieta Dukan a devenit cel mai bun prieten al femeilor cand Lopez si alte vedete au declarat ca asa si-au revenit dupa sarcina, dieta Zone a fost facuta celebra de Jennifer Aniston, etc.
Faptul ca vizualizam unde putem ajunge: „wow! si eu pot sa slabesc ca Lopez, am 30 de kg in plus, pap doar carnita si putine legume, nu sufar de foame si voi ajunge ca si ea” ne da sperante . Normal ca nu respectam dieta ca la carte si trisam, nu facem doua ore de sport pe zi ca si vedetele, deci dosul nostru se uita in jos nu in sus, iar bratele ne sunt ca piftia de pe masa de Craciun…dar ce conteaza? La orizont apare o noua dieta si putem sa o incercam si pe aia.


Ne torturam cu dietele fiindca, desi pare ciudat, este mai simplu sa spui stop total la ceva decat sa spui doar o bucatica. Doar o bucatica implica vointa si disciplina de sportiv de performanta… trebuie sa recunostem ca la capitolul asta doar 1% dintre oameni exceleaza. Oamenii cu un comportament alimentar disciplinat dau ascultare senzatiilor de foame si satietate. Ei se hranesc cu masura, sesizand imediat aparitia satietatii. In acel moment, se opresc (ce spuneam mai sus, ei stiu sa spun NU).

Raspunsul mea la intrebarea De ce tinem anumite diete si nu apelam la reducerea portiilor?
Fiindca si de data asta ne comportam ca si copiii. Suntem sclavii reclamelor.  ”

Sper ca articolul Sandei v-a pus pe ganduri si, mai important, ca va schimba ceva in voi. Pentru informatii care va vor unge pe suflet va indemn sa intrati si pe blogul ei, de-azi.ro.