Parca am innebunit: de o saptamana si jumatate in fiecare dimineata nu doresc sa mananc altceva decat miere. Ca si cum pana acum as fi fost lipsita de ea, ar fi ferecat cineva intr-un turn ca in povesti, toata rezerva mondiala de miere si eu n-am mai avut acces, ori ca si cum m-as fi inhamat la o dieta care excludea mierea pe vecie, iar acum am scapat in rauri-rauri dulci.

Habar nu am ce inseamna pofta de miere (stiam o persoana care putea sa-ti spuna ce ascunde fiecare pofta alimentara, ce carente ai si alte cele), as vrea doar sa o pot opri. Caci, e buna, nu zice nimeni nu, dar e pliiiiina de calori si, fireste, ca eu nu o „servesc” pe degetul gol, ci o asortez frumos unei felii de paine unsa. Plus o cafea amara, vai vai vai, raiul! Culmea e ca nu sunt in pana de idei de mic dejun, chiar nu sunt – doar ca le repet pe toate in minte, la trezire, si fac ce fac si tot la miere ajung.

Acum, pierd eu din talie, dar sa va spun ce zic cercetatorii lumii ca as castiga. Protectie in fata cancerului si a altor boli – cele de inima indeosebi: mierea contine flavonoizi, antioxidanti care reduc riscurile acestor maladii. Beneficiile unui antibacterian si antifungic natural. Performanta sportiva crescuta – atletii de la olimpiada din vremurile apuse mancau miere si smochine uscate ca sa isi creasca puterile.

Reglarea nivelului de zahar din sange – mierea nu poate fi comparata nici cu zaharul, nici cu alti indulcitori, are o combinatie perfecta intre glucoza si fructoza. Efectele probiotice – unele tipuri de miere contin cantitati insemnate de bacterii „prietenoase”, pana la 6 specii de lactobacoli si 4 specii de bifidobacterii, ceea ce ar putea explica „proprietatile terapeutice misterioase ale mierii”.

Si totusi, cineva sa ma opreasca! Pe recipientul la care ma uit acum (cu pofta, iaaar!) scrie ca o lingura are 60 de calorii. NU! Nici sa nu va ganditi sa ma intrebati cate linguri pot sa mananc dimineata de dimineata. 🙂