Imposibil sa nu o stiti pe Florentina Opris – gazda emisiunii “SPORT, DIETA & O VEDETA” difuzata la PrimaTV. Pe aceasta promotoare a vietii sanatoase, miscarii si alimentatiei corecte am vazut-o prima oara acum muuuulti ani la televizor, aratandu-ne niste exercitii-minune, si mi-am zis „ei, asta model de urmat!”. Recunosc ca mi-am promis mereu ca voi face cursurile pe care ni le preda pe micul ecran, dar lenesa de mine nu s-a sinchisit niciodata. Am continuat sa o admir, iar acum, cand inteleg mult mai bine principiile vietii sanatoase, am rugat-o sa ma lase sa o trag de limba, sa ne dea sfaturi utile, caci stiu sigur ca are. Cititi in continuare interviul – eu recunosc ca am avut multe de invatat din el si ii multumesc tare pentru ca a venit cu toate aceste lamuriri de folos.
Aud tot felul de teorii despre cand ar trebui sa ne apucam si de sport atunci cand ne inhamam la dieta – unii spun inca de la inceput, altii ca de cand am slabit jumatate din cat ne-am dori, iar un alt grup spune ca spre final, cand mai avem de dat cateva kilograme care se duc taaare greu. Care e adevarul, Florentina?
Adevarul este ca miscarea trebuie sa ne insoteasca in fiecare zi, fie ca vrem sa slabim sau sa ne simtim minunat. In ceea ce priveste slabitul, miscarea accelereaza metabolismul, tonifica musculatura si in acest fel vom consuma mai multe calorii. Este bine sa incepi sa o faci preventiv, dar daca ti s-a intamplat sa te ingrasi, fa miscare constant.
Sunt o durdulie, vreau sa slabesc, nu sunt o impatimita a sportului, de unde stiu ce sa aleg? Aerobic, fitness, alergat in aer liber? Da-ne cateva informatii despre fiecare, asa, in linii mari.
Trebuie sa tinem seama de conformatie, de conditia noastra fizica si in functie de asta sa alegem si sportul pe care il practicam. Aerobicul, fitnessul sau alergatul in aer liber sunt exercitii aerobe care consuma din rezervele de tesut adipos, daca sunt efectuate in anumite momente ale zilei si intr-o anumita intensitate si timp. Este important sa stii ca 20 de minute de exercitiu fizic dimineata ard din rezervele de tesut adipos in proportie de 100% deoarece corpul va apela la aceasta energie furnizata de testutul adipos. Trebuie efectuate si exercitii de tonifiere care maresc masa musculara si te vor ajuta in procesul de slabire.
Am descoperit cu bucurie exercitiile fizice in apa. Aquagym, aquafitness… Care le sunt beneficiile, ca de calorii prea multe arse nu ne putem bucura. Inteleg ca ardem la jumatate fata de cat am arde la un curs „pe uscat”.
Trebuie sa stii ca miscarea in apa solicita foarte mult organismul si musculatura deoarece este si forta apei care actioneaza. Este o miscare mult mai placuta pentru cei care nu sunt obisnuiti cu un efort fizic sustinut.
Sa lamurim si problema „ce si cand mancam inainte si dupa sala”. Cu cate ore inainte si ce? La fel si dupa.
Asa cum spuneam, daca faci miscare dimineata pe stomacul gol, beneficiile sunt mari si am explicat de ce – poti manca dupa exercitii la jumatate de ora un mic dejun copios , din punctul meu de vedere ar trebui sa contina cereale integrale. Pe de alta parte, daca faci miscare seara, inainte sa mergi la sala, incearca sa ai o masa alcatuita din carbohidrati care sa sustina efortul, si ma gandesc cand spun asta, la o supa de legume. Dupa efortul fizic de seara, dupa sala, masa ar trebui sa contina o salata cu proteine de buna calitate, branza sau peste pentru a reconstrui masa musculara.
Si eu acum, si stiu ca multi altii, ne confruntam cu ticaloasa perioada de „platou” intr-o dieta. Ai niste arme secrete si eficiente impotriva ei?
Armele sunt : activarea metabolismului prin terapii alternative, masajul este cea mai buna arma.
Se spune ca ce e prea mult strica si asa ar fi si in cazul sportului, care in plus, arata unele studii, creeaza dependenta (nu ca n-ar fi bine). Care este schema ideala de antrenament pentru un om nu foarte sportiv, care vrea sa slabeasca sau sa se mentina?
Decat sa faci doua zile de efort maxim la sala si apoi sa mai mergi peste o luna, sa ai un mod haotic de a face sport, mai bine faci, in mod constant, 20 de minute in fiecare zi. Organismul si musculatura raspund mult mai bine la efortul realizat constant decat la cel dur si haotic. Cu multa rabdare, efortul fizic efectuat acasa te ajuta foarte mult, iar efectele vor aparea in timp. Daca vrei sa iti conturezi musculatura, este bine sa combini exercitiile facute la sala cu cele realizate acasa.
Care crezi ca sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii care se apuca de mers la sala sau de alergat, de exemplu?
Ca nu sunt consecventi si incearca sa isi forteze organismul, nu aleg miscarea potrivita cu varsta sau conditia lor fizica.
Daca ar fi sa ne dai 3 sfaturi, cele mai importante 3 sfaturi, pentru o silueta sanatoasa, care ar fi acelea?
In primul rand, trebuie sa iti gasesti un echilibru intre sport si dieta. Organismul trebuie sa aiba toate elementele nutritive si cu cat alimentatia este mai variata, cu atat este mai bine. Respecta cele trei mese zilnice. Renunta la produsele de patiserie si cofetarie – au prea multe grasimi si ingrasa. Nu trebuie sa le excluzi de tot, dar straduieste-te sa le consumi cu moderatie.
Dar 3 mituri? Spune-ne 3 teorii in care lumea crede orbeste cand tine dieta si face sport si care nu sunt, din pacate, adevarate.
Daca te infometezi sau mananci mai putin vei slabi, daca mananci paine te ingrasi, daca fortezi organismul pana la epuizare vei slabi! Extremele nu sunt bune deoarece musculatura si procesul de slabire se completeaza si trebuie sa ai un echilibru in toate.
P.S: Dupa ce am citit toate aceste recomandari ale Florentinei, mi-am pus ceasul sa sune la 7:30 pentru o alergare matinala pe faleza. Amanam de ceva vreme momentul, asa ca ii multumesc pentru imbold. Asa cum ii multumesc pentru tot ceea ce face pentru viata sanatoasa a altora. Adica a noastra.
Uau! Chiar nu stiam faza cu sportul de dimineata care apeleaza la tesutul adipos! Eu am mari probleme cu asta. Dintotdeauna am retinut apa usor. Mi-a spus medicul ca si de la piper si chilli (marile mele iubiri) retin apa, nu doar de la sare. Si, adaug aici, pentru alte persoane care au astfel de neplaceri: nu se bea apa cu 20 de minute inainte de masa si nici cu 45 de minute dupa ce am terminat de mancat. In special, sa respectam pauza de dupa masa. Cica atunci corpul retine mai usor. Dar, banuiesc ca asta depinde de organism. Cand m-am cantarit, analiza corporala arata 8 kg de apa retinute :((((. De aproape o saptmana beau apa cum mi s-a spus si deja se vede :D. Dar de maine, vorba ta: ceasul sa sune si adidasii in picioare!! O sa-mi fac un obicei din asta, sa alung apa. Felicitari pentru articol! Foarte bune intrebarile, foarte la obiect. Ai atins exact ce nedumiriri au oamenii cand se apuca de slabit. Esti super!
Alergarea sa fie intensa si scurta 😀 pentru maximul de beneficii.
Exista contestatari ai sedintelor de cardio dimineata, pe stomacul gol. Pentru ca ar implica riscul de pierdere de masa musculara, mai ales dublata de un regim de slabit prin restricite calorica. Personal cred ca daca ai si antrenamente de forta in timpul saptamanii masa musculara este in siguranta.
Ps: am facut aseara o alergare de 16 km si vreo 1850 de kcal si desi mi-a taiat pofta de mancare si pentru masa de seara si pentru masa de dimineata. Nu stiu cum sa interpretez asta =)), dar momentan ma iau dupa ce vrea corpul. O sa ii dau cand cere.
Foarte faine ambele interviuri, desi parca Florentina n-a raspuns intocmai la intrebarile tale foarte interesante… Faci o munca extraordinara in folosul comunitatii dolofane dornice sa slabeasca 🙂 Eu iti multumesc! Keep on doing it!
@Jenny – eu m-am tinut de cuvant si am alergat astazi, a fost MINUNAT. maine repet figura. iti doresc spor! sa-mi spui cum merge!
@Crossthelimit – am sa intensific alergarea, azi am luat-o mai usurel. m-ai lasat masca efectiv cu performanta ta…
@Raluca: multumesc mult 🙂
@crossthelimit: da, am citit si eu ca trebuie avut grija la cat cardio facem si sa ne mai amintim si de exercitii pentru a nu pierde din masa. M-am gandit si la asta. Mi-am propus 3-4 dimineti de fuga si cel putin 3 sedinte de exercitii, saptamanal. Eu fac exercitiile acasa. Nu ma incanta mersul la sala si m-am obisnuit asa de multi ani, nu sunt genul care sa aiba nevoie neaparat de un cadru adecvat sau de o prietena sa mi se alature. Singura, cu o muzica antrenanta- e tot ce-mi trebuie. Imi caut exercitii pe net, care slava Domnului sunt nesfarsite, pentru a mai diversifica si le tot schimb.
@Pofticioasa: maine am un examen care-mi da batai de cap, dar de miercuri fugutza la fuga cu mine :d. Trebuie doar sa-mi procur niste incaltari adecvate pentru platfusul meu. Sau ceva talpici de pus in adidasi, am auzit ca exista si varianta asta. Orice, numai sa fug bine cu ele, fara dureri, fara scuze. Parc, stai ca vin!!!:D:D:D
Eu stiam de la Oana Cuzino ca sportul facut de dimineata te ajuta sa slabesti mai usor,iiar apoi un micul dejun!
Ca in aproape orice tema legata de fitness, exista pareri si pareri. Si eu stiam de sportul pe stomacul gol ca actioneaza direct asupra tesutului adipos, spre deosebire de cel facut dupa cateva mese, care actioneaza supra carbohidratilor ingerati pe parcursul zilei. Totusi cred mai mult in cei care sustin ca se pierde din masa musculara nemancand inainte de antrenament. Au fost facute studii pe ciclisti, dar banuiesc ca exista si „contra-studii”. 😀 E totusi dovedit ca pierzi la fel de multa / putina grasime indiferent de cand mananci.
@crossthelimit: Slabut, 16 km- 1850 calorii. Eu alerg 9 si ard 1200. 😀 Glumesc, sa nu crezi ca ma iau de antrenamentul tau ! Mie imi place mai mult incline si de asta si ard mai mult, dar mi-am cam pierdut din capacitatea de maratonista. 🙂
N-as vrea sa se supere cineva pe mine, dar mie Florentina mi se pare cam invechita, si in gandire, si in exercitii. Macar de si-ar schimba look-ul, sa am impresia ca evolueaza cumva.
Btw, intrebare pentru Bucuresteni : vine cineva la „Cea mai mare ora de sport” sambata ?
@Rux, cred ca parerile sunt impartite de cele mai multe ori pentru ca se incearca generalizarea. Cum organismul este un sistem atat de complex si greu de mentinut in conditii fixe de multe ori anumite rezultate sunt influentate de cu totul si cu totul alte cauze. Sa analizam putin sportul de dimineata.
Teoria spune asa, ca ai rezervele de glicogen golite de peste noapte si ca sedinta de cardio va incepe sa consume direct din rezervele de grasime. Pare logic daca nu ar fi simplist. In mod normal tipul de resursa folosita are legatura cu tipul de efort cel mai mult si efortul aerobic foloseste grasimi preponderent, dar in cantiate mica. Pe de alta parte oxidarea grasimilor are nevoie de o mica cantitate de carbohidrati si daca intradevar esti cu glicogenul pe zero sursa pentru obtinere de carbohidrati este proteina musculara.
Ok, atunci o sa spunem ca asta inseamna ca efortul intens este si mai daunator. Ca se bazeza si mai mult pe glicogen. Si simplist asa pare, daca ignoram mecanismele de protectie musuclara pe care le are corpul. Efortul intens produce emisi de testosteron si hormon de crester (chiar si de leptina care produce satietate). Deci poate ca se distruge ceva proteina msuculara dar se dau si semnalele pentru reconstructie. In timp de la cardio usor nu se dau aceste semnale. Acum, indiferent de semnalele care se dau daca resursele (proteine) sunt extrem de limitate semnalele alea vor ramane trase in vazduh.
Asta in conditiile in care nu mentionam nimic despre alte antrenamente practicate. Ca poate deja faci ceva intens si atunci alt efort intens dimineata ar duce la supraantrenare, care sigur te face sa pierzi masa musculara. Atunci cardio devine recomandarea ideala ca sa mai storci cateva kcal in plus.
Uite-te si tu cate mecanisme care pot influenta rezultatul si cine stie cate mai sunt despre care habar nu avem inca. Asa ca parerile o sa fie intodeauna impartite cand vorbim la modul simplist si general, dar cand ne focusam pe subiectul unic, singurul care conteaza, toate aceste informatii incep sa aiba sens si studiile nu se mai contrazic asa de mult, daca stim cum sa le citim. Probabil ca si Florentina cand se concentreaza pe un client jongleaza cu usurinta cu toate aceste informatii dar intr-un interviu e imposibil sa intri in asemenea detalii.
Uite pe cat m-am insirat eu sa vb despre o propozitie stinghera din intreg interviul. Cred ca iesea o carte daca dezvolta fiecare idee. 🙂
ps: eu sambata ma duc sa la munte sa alerg pe off roade, asa ca din pcate nu voi merge.