Imposibil sa nu o stiti pe Florentina Opris – gazda emisiunii “SPORT, DIETA & O VEDETA” difuzata la PrimaTV. Pe aceasta promotoare a vietii sanatoase, miscarii si alimentatiei corecte am vazut-o prima oara acum muuuulti ani la televizor, aratandu-ne niste exercitii-minune, si mi-am zis „ei, asta model de urmat!”. Recunosc ca mi-am promis mereu ca voi face cursurile pe care ni le preda pe micul ecran, dar lenesa de mine nu s-a sinchisit niciodata. Am continuat sa o admir, iar acum, cand inteleg mult mai bine principiile vietii sanatoase, am rugat-o sa ma lase sa o trag de limba, sa ne dea sfaturi utile, caci stiu sigur ca are. Cititi in continuare interviul – eu recunosc ca am avut multe de invatat din el si ii multumesc tare pentru ca a venit cu toate aceste lamuriri de folos.

Aud tot felul de teorii despre cand ar trebui sa ne apucam si de sport atunci cand ne inhamam la dieta – unii spun inca de la inceput, altii ca de cand am slabit jumatate din cat ne-am dori, iar un alt grup spune ca spre final, cand mai avem de dat cateva kilograme care se duc taaare greu. Care e adevarul, Florentina?

Adevarul este ca miscarea trebuie sa ne insoteasca in fiecare zi, fie ca vrem sa slabim sau sa ne simtim minunat. In ceea ce priveste slabitul, miscarea accelereaza metabolismul, tonifica musculatura si in acest fel vom consuma mai multe calorii. Este bine sa incepi sa o faci preventiv,  dar daca ti s-a intamplat sa te ingrasi, fa miscare constant.

Sunt o durdulie, vreau sa slabesc, nu sunt o impatimita a sportului, de unde stiu ce sa aleg? Aerobic, fitness, alergat in aer liber? Da-ne cateva informatii despre fiecare, asa, in linii mari.

Trebuie sa tinem seama de conformatie, de conditia noastra fizica si in functie de asta sa alegem si sportul pe care il practicam. Aerobicul, fitnessul sau alergatul in aer liber sunt exercitii aerobe care consuma din rezervele de tesut adipos, daca sunt efectuate in anumite momente ale zilei si intr-o anumita intensitate si timp. Este important sa stii ca 20 de minute de exercitiu fizic dimineata ard din rezervele de tesut adipos in proportie de 100% deoarece corpul va apela la aceasta energie furnizata de testutul adipos. Trebuie efectuate si exercitii de tonifiere care maresc masa musculara si te vor ajuta in procesul de slabire.

Am descoperit cu bucurie exercitiile fizice in apa. Aquagym, aquafitness… Care le sunt beneficiile, ca de calorii prea multe arse nu ne putem bucura. Inteleg ca ardem la jumatate fata de cat am arde la un curs „pe uscat”.

Trebuie sa stii ca miscarea in apa solicita foarte mult organismul si musculatura deoarece este si forta apei care actioneaza. Este o miscare mult mai placuta pentru cei care nu sunt obisnuiti cu un efort fizic sustinut.

Sa lamurim si problema „ce si cand mancam inainte si dupa sala”. Cu cate ore inainte si ce? La fel si dupa.

Asa cum spuneam, daca faci miscare dimineata pe stomacul gol, beneficiile sunt mari si am explicat de ce – poti manca dupa exercitii la jumatate de ora un mic dejun copios , din punctul meu de vedere ar trebui sa contina cereale integrale. Pe de alta parte, daca faci miscare seara, inainte sa mergi la sala, incearca sa ai o masa alcatuita din carbohidrati care sa sustina efortul, si ma gandesc cand spun asta, la o supa de legume. Dupa efortul fizic de seara, dupa sala, masa ar trebui sa contina o salata cu proteine de buna calitate, branza sau peste pentru a reconstrui masa musculara.

Si eu acum, si stiu ca multi altii, ne confruntam cu ticaloasa perioada de „platou” intr-o dieta. Ai niste arme secrete si eficiente impotriva ei?

Armele sunt : activarea metabolismului prin terapii alternative, masajul este cea mai buna arma.

Se spune ca ce e prea mult strica si asa ar fi si in cazul sportului, care in plus, arata unele studii, creeaza dependenta (nu ca n-ar fi bine). Care este schema ideala de antrenament pentru un om nu foarte sportiv, care vrea sa slabeasca sau sa se mentina?

Decat sa faci doua zile de efort maxim la sala si apoi sa mai mergi peste o luna, sa ai un mod haotic de a face sport, mai bine faci, in mod constant, 20 de minute in fiecare zi. Organismul si musculatura raspund mult mai bine la efortul realizat constant decat la cel dur si haotic. Cu multa rabdare, efortul fizic efectuat acasa te ajuta foarte mult, iar efectele vor aparea in timp. Daca vrei sa iti conturezi musculatura, este bine sa combini exercitiile facute la sala cu cele realizate acasa.

 

Care crezi ca sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii care se apuca de mers la sala sau de alergat, de exemplu?

Ca nu sunt consecventi si incearca sa isi forteze organismul, nu aleg miscarea potrivita cu varsta sau conditia lor fizica.

Daca ar fi sa ne dai 3 sfaturi, cele mai importante 3 sfaturi, pentru o silueta sanatoasa, care ar fi acelea?

In primul rand, trebuie sa iti gasesti un echilibru intre sport si dieta. Organismul trebuie sa aiba toate elementele nutritive si cu cat alimentatia este mai variata, cu atat este mai bine. Respecta cele trei mese zilnice. Renunta la produsele de patiserie si cofetarie – au prea multe grasimi si ingrasa. Nu trebuie sa le excluzi de tot, dar straduieste-te sa le consumi cu moderatie.

Dar 3 mituri? Spune-ne 3 teorii in care lumea crede orbeste cand tine dieta si face sport si care nu sunt, din pacate, adevarate.

Daca te infometezi sau mananci mai putin vei slabi,  daca mananci paine te ingrasi, daca fortezi organismul pana la epuizare vei slabi! Extremele nu sunt bune deoarece musculatura si procesul de slabire se completeaza si trebuie sa ai un echilibru in toate.

P.S: Dupa ce am citit toate aceste recomandari ale Florentinei, mi-am pus ceasul sa sune la 7:30 pentru o alergare matinala pe faleza. Amanam de ceva vreme momentul, asa ca ii multumesc pentru imbold. Asa cum ii multumesc pentru tot ceea ce face pentru viata sanatoasa a altora. Adica a noastra.