Dupa o lunga absenta, revin in forta in bucatarie, de aceasta data ademenita de cateva produse pe care le vedeti vedea indata. Ma (re)imprietenesc astazi cu soia, cea de la care eu cer – e o conditie obligatorie pentru a poposi in farfuria mea – sa nu fie modificata genetic.
Am mai avut momente de tandreturi cu ea, prin facultate, cand un iubit de atunci, mare fan al acestei plante, ma astepta in fiecare seara dupa cursuri cu snitele din soia. Mi-a facut o saptamana, mi-a facut doua… mi-a facut luni intregi. Asa ca am luat o pauza de la soia – si de la el, dar asta e alta poveste.
Pana astazi cand cei de la Inedit m-au provocat cu ceea ce vedeti aici:
Dupa ce am zambit la gandul snitelelor din facultate, mi-am pus rotitele in miscare sa vin cu o reteta senzationala care sa marcheze reintalnirea mea cu soia. Si din tot ceea ce am pozat am ales cubuletele de soia si sosul de soia. Mai aveam variantele granule de soia , noodles sau bucati ca de snitelul de care va pomeneam.
Mi-a luat fix 3 minute sa improvizez o reteta in minte, dar sa stiti ca nu mi-a fost teama ca dau gres si raman nemancata. Ia uitati ce bunatati aveam drept plan B, daca „gateala” era cu aroma de fiasco.
Asadar, le-am dat adunarea ingredientelor la locul faptei:
M-am inconjurat de: soia cubulete de la Inedit (nemodificata genetic, desigur), doi ardei rotofei pe galben verzui, unul rosiatic si mai subtirel, ceapa veche, ceapa noua, doua rosii dolofane, o telina bine facuta si un colt de ghimbir – vedeti si niste usturoi in poza, dar pe el l-am tinut pe tusa pana m-am dumirit daca ghimbirul e suficient sau mai trebuie putina iuteala. A fost suficient. Toata operatiunea a purtat numele de „Soia la wok cu legume, ghimbir si piure de telina„. V-am surprins, nu? Stati sa vedeti poza finala.
Asadar, telina cubulete ca si mai cunoscutul furnizor de piure – cartoful, s-a perpelit intr-o oala cu apa pana n-a mai stiut din ce familie vegetala face parte. In paralel, soia a mers si ea la fiert. Ambele cu putina sare, fireste.
Timp in care eu n-am stat – am tocat tot ce v-am insirat mai sus si am ras ghimbirul.
Iar dupa ce am scurs soia, am tavalit legumele cu o idee de ulei in wok. Li s-a alaturat soia stoarsa bine, bine. Tot amestecul bolborositor a primit mangaierea unui minunat sos de soia Inedit.
Sa nu credeti ca am uitat de telina. Am sfaramat-o intocmai ca pe cartofi, dar n-am lasat-o sa se chinuie singura – i-a tinut companie o nuca de unt. Minunat rezultat! Iata cum a aratat farfuria care a tronat pe masa (nu pentru mult timp, acusica a fost goala!):
Ce vedeti sub piureul de telina este o lingurita de dulceata de visine, m-a stricat o excursie la Praga si mi-a deschis apetitul pentru mancaruri cu dulce alaturi 🙂
Experimentul meu culinar mi-a confirmat ce banuiam – soia inseamna mult mai mult decat niste snitele sau decat un pahar de lapte vegetal. Inseamna un gust tare interesant, vitamine formidabile si putine calorii – cam 220/100 de grame, dar din 100 de grame mananca lejer vreo 4 insi infometati.
Si chiar daca nu mai sunt in studentie, sa stiti ca mai gatesc si zilele urmatoare ceva cu soia 🙂 Mi-e din nou pofta! Pofticioasa, deh…
Daca articolul v-a lasat gura apa si mai sunteti si posesor de blog, am o provocare pentru voi. Poftiti de puneti o reteta buna-buna pe baza de soia, la comentarii, cu link, dupa ce o publicati pe blogul vostru. Cele mai interesante 3 retete vor fi alese de mine si premiate de Inedit cu cate un cos plin cu de toate, cum ati vazut mai sus. Repejor, avem pana pe 3 iunie!
ce bine arataaa..mmm…sa ti fie de bine:)
Challenge accepted! 🙂
Here’s mine: http://www.cristinatesteaza.blogspot.ro/2013/05/sufleu-de-paste-cu-broccoli-si-tofu.html
soia in dietaaaa.. maree greseala, dar na acuma e reclama! si consumul excesiv de soia produce ginecomastie..deci cum arata prietenul tau din facultate?
Stai linistita ca nu iti creste productia de estrogeni cum insinueaza Andeya, in schimb Inedit din pacate doar pretind ca sunt bio si nemodificati genetic.
Nu au certificare inscrisa pe ambalaj, nicio sigla nimic. Ma surprinde ca ai acceptat sa ii promovezi in ciuda hibelor pe care ii prezinta. Not nice!
Soia contine intr-adevar fitoestronegeni, dar astia-s chiar benefici pentru organism si pana la ginecomastie cred ca-i cale lunga. Asiaticii sunt mari consumatori de produse pe baza de soia si au cea mai mica incidenta a cancerului mamar, ovarian si de prostata. Pe eticheta de la tofu inedit n-am gasit ingrediente dubioase, asa cum s-ar intampla daca as citi de ex ingredientele de pe un cascaval obisnuit.
Sunt extrem de neclare toate acele studii mici care incrimineaza soia. Daca ar fi sa le dam crezare tuturor, n-am mai manca nimic. Eu am ales sa nu plec urechea la ele. De altfel, si cercetatorii – din tot ce am citit pe aceasta tema – recunosc ca nu e nimic clar. Sa nu fim mai catolici decat papa si sa nu dam in isterii alimentare, nu ne facem niciun serviciu. In ceea ce priveste produsele din articol, mie chiar imi plac. Etichetele lor cu ingrediente sunt asbsolut „curate” si, pentru mine, de incredere.
Gând la gând cu bucurie pentru că abia am terminat tava mea cu mâncărică inventată de soia. Eu am numit-o musaca, iar soţul meu carnovor convins, atunci când a gustat această invenţie s-a declarat plăcut surprins de combinaţie şi de potrivirea gusturilor.
Reţeta se numeşte: ”musaca inventată” şi o puteţi citi pe blogul meu: http://ralucuta.ro/musaca-inventata/
ala e texturat de soia. nu e soia NATURALA care inseamna niste boabe verzi.soia e o planta leguminoasa si nu arata in niciun caz asa cum arata cea din pozele de mai sus. soia texturata e obtinuta prin diverse procedee de deshidratare prin care practic sunt eliminate toate elementele nutritive si nu ramanem decat cu carbohidrati,o mica cantitate de grasime(daca nu chiar zero grasime) si proteine, toate de cea mai proasta calitate!! voi mancati,dar nu va hraniti. intotdeauna optati pentru gust, nu pentru calitati nutritive.degeaba mancarea are gust divin (asa cum multi dintre mancaciosi se exprima), daca nu mai are enzime,minerale,vitamine etc.toate pateurile alea, crochetele si celelalte inventii alimentare nu sunt decat niste pseudo sperante ca mancati sanatos.n-am dat si nici nu voi da banii pe asa ceva in vecii vecilor!pacat de legumele alea (o parte din ele de fapt-ardeii nu sunt romanesti(unde ati vazut voi ardei in Romania in luna mai???de abia au iesit din pamant…sunt din import, deci clar tratati cu chimicale pt a rezista in timpul transportului si astfel adios vitamine); iar telina cred ca e de prin Olanda-tara cu cea mai chimizata agricultura- din care puteai sa-ti faci o salata de cruditati la care puteai adauga niste ciuperci romanesti sau , mai bine, fasole romaneasca de mii de ori mai buna si mai hranitoare decat texturatu’ ala de soia.pofticioaso… m-ai dezamagit……..sorry
Deja salivez, Pofticioaso!!! 🙂 Recunosc ca arata DMENTIAL!!!
Cum reusesc sa-mi fac nitel timp, vin si eu neaparat cu o reteta!!
Ella, te astept!
Eu am pus link si la alt post 🙂 insa cred ca aici trebuia sa il pun
http://imperfectwoman.wordpress.com/2013/06/03/experiment-lasagna-cu-soia-prima-parte/
Multumesc pentru invitatie,particip cu acesta reteta foarte simpla :
http://savoareabucatelor.blogspot.ro/2013/06/painica-cu-spaghete.html
Buna seara,
aduc si eu cu drag pentru acest concurs o reteta care ne-a placut tare mult.Sper sa va placa si voua:-)
Link-ul catre reteta este: http://angi-food.blogspot.ro/2013/06/panna-cota-cu-mazare-si-fistic-alaturi.html
Multumesc pentru gazduire!
O seara buna va doresc!
Castigatoarele celor 3 cosuri Inedit sunt – CristinaB, Carmen-Ana si Angelica. Felicitari! Astept de la voi pe adresa andra @ pofticioasa.ro urmatoarele date: un e-mail, adresa la care vreti sa va fie livrat premiul si un nr de telefon.
Multumesc pentru premiu,felicitari si celorlalte castigatoare !
multumim!
Angelica, am nevoie si de datele tale. Da-mi, te rog, un semn pe email pana MAINE – 6 IUNIE – LA ORA 12. In caz contrar, voi desemna o alta castigatoare. Multumesc!
Multumesc frumos pentru premiu Pofticioasa.ro si Inedit!!!
Felicitari tuturor!
Numa’ bine va doresc!