Pentru ca tot va vorbeam azi-dimineata despre mancat peste masura si despre farfurii tot mai pline, haideti sa trecem un pic in revista, adica in blog :), marimile portiilor recomandate de nutritionisti. Veti vedea ca nu se potrivesc nici cu viziunea bunicii, nici cu cea a restaurantelor, nici cu a noastra, de foarte multe ori.
Asadar, o lista extrem de simpla ar arata cam asa:Β
Cu alte cuvinte, nu mai mult de cat este un pumn (forma lui) de paste sau orez si o palma de carne. La nuci, care sunt gustarea mea favorita, cat incape in pumn, iar branza tare (o iubesc), cam un deget (eu, deseori mananc doua degete jumatate).
Mai putem face astfel de comparatii dragute:
1 cartof copt = marimea unui mouse de calculator
1 mar = o minge de tenis
fructe uscate = o minge de golf (of, dar bune mai sunt)
felie de tort (daca simtim ca murim de pofta) = cat un pachet de carti
felie de paine = cat o caseta audio (din acelea pe cale de disparitie, da)
Gasiti mai multe portii inedit explicate aici.
In cartea ei „Sanatatea are gust”, nutritionista Mihaela Bilic vine si ea cu indemnul „redefiniti portiile!” si ne vorbeste despre marul care a ajuns la 300 de grame si noi il numim tot gustare, ca si cum ar avea in continuare 100-150 de grame. Nu mai discutam despre bauturile in recipiente tot mai mari pe care nimeni nu le mai priveste ca pe portii corecte sau incorecte.
Deci, cum vi se par marimile recomandate?
Mie mi se par suficiente, daca le analizez cu burtica plina π in schimb, daca stau sa ma gandesc cum erau cand imi era foame acum ceva timp…cred ca as adauga ca branza era la mine cat un pachet de carti, tortul cat o palma laaaarg deschisa, pastele cat 2,3 pumni si as putea continua:)) acum din fericire m-am invatat sa aproximez mai aproape de marimile corecte π
Mmm..chiar am intrebam zilele astea, ca s plecata si n am cantar de bucatarie, cam cat o fi insemnand 80 de grame de paste π Inteleg ca un pumn :-(((( Eu puneam ceva mai mult, sincera sa fiu. Asa ca de acum incolo o sa fiu mai atenta
Daca portia aceea de paste din poza e cea corecta, mi se pare enorm de putin ptr un pranz de exemplu. Adica, e clar o dimensiune de regim…dar oricat as fi de fit and slim nu stiu daca mi-as lua tot ce-mi trebuie din 3 pumnulete de mancare pe zi – dimineata, la amiaz si seara. Cand ma gandesc ca eu fac pt mine si sotul meu cel mai adesea o punga inteaga de 500 de grame de paste, ma ingrozesc….vreo 200 de grade mananc singura, cum ar veni. Poate chiar nu stim cum sa mancam corect si restaurantele ne alimenteaza dezechilibrul asta. π
Mi se pare geniala reprezentarea marimii portiilor si chiar ma ajuta mult de tot sa evaluez ce si cat mananc. Bine eu mai folosesc si pahare de iaurt sau alte recipiente gradate sa vad ce si cum dar cand nu mananc acasa cu farfuriile si tacamurile mele tot nu reusesc sa o bunghesc cred eu. Multumesc de informatie, am printat-o si am pus-o in portofel π
si mie mi s-au parut initial mici, pana cand am vazut ca se poate trai bine mersi & frumos sanatos si cu aceste cantitati. ba chiar, tot organismul e mai fericit. oricum, uitati de dimensiunile aceastea si incercati sa mancati exact cat va cere organismul, nu cat poftiti voi. veti avea o surpriza π ma bucur ca v-am pus pe ganduri.
Marea problema .. de unde stiu cat cere organismul?
Pentru mine Mihaela Bilic a fost geniala, cartea ei m-a ajutat sa incep sa mananc mai corect , a fost un real ajutor si dupa multe saptamani de notat ce mananc cum sa le combin si cat de mari sa fie portiile m-am obijnuit. Datorita acesteia am inceput sa mananc 3 mese prinicipale si doua gustari pe zi ! Chiar sunt una din fanele ei! A si apropo de bunicile cu „nu lasa nimic in farfurie”, a mea bunica inca nu se poate obijnui cu modul meu de a manca portii mici , este foarte contrariata si crede” ca o sa se imbolnaveasca fata :)”.
І couldn’t refrain from commenting. Well written!