Pentru ca tot va vorbeam azi-dimineata despre mancat peste masura si despre farfurii tot mai pline, haideti sa trecem un pic in revista, adica in blog :), marimile portiilor recomandate de nutritionisti. Veti vedea ca nu se potrivesc nici cu viziunea bunicii, nici cu cea a restaurantelor, nici cu a noastra, de foarte multe ori.

Asadar, o lista extrem de simpla ar arata cam asa:Β 

Cu alte cuvinte, nu mai mult de cat este un pumn (forma lui) de paste sau orez si o palma de carne. La nuci, care sunt gustarea mea favorita, cat incape in pumn, iar branza tare (o iubesc), cam un deget (eu, deseori mananc doua degete jumatate).

Mai putem face astfel de comparatii dragute:

1 cartof copt = marimea unui mouse de calculator

1 mar = o minge de tenis

fructe uscate = o minge de golf (of, dar bune mai sunt)

felie de tort (daca simtim ca murim de pofta) = cat un pachet de carti

felie de paine = cat o caseta audio (din acelea pe cale de disparitie, da)

Gasiti mai multe portii inedit explicate aici.

In cartea ei „Sanatatea are gust”, nutritionista Mihaela Bilic vine si ea cu indemnul „redefiniti portiile!” si ne vorbeste despre marul care a ajuns la 300 de grame si noi il numim tot gustare, ca si cum ar avea in continuare 100-150 de grame. Nu mai discutam despre bauturile in recipiente tot mai mari pe care nimeni nu le mai priveste ca pe portii corecte sau incorecte.

Deci, cum vi se par marimile recomandate?