„Si”, imi zice,”de ce crezi ca nu poti sa slabesti, desi ai toate asa-zisele arme la indemana? Ai mai facut-o cu succes, cunosti toate informatiile pentru asta… Sorb o gura din cappuccinoul meu si ii spun sec „Nu stiu”. „Atunci, sa o luam altfel. Ce crezi ca ar schimba in viata ta slabitul?”, ma intreaba. Incep sa rid. „TOTUL! Jobul mi-ar merge mai bine, relatia mi-ar hiperinflori, eu as fi o minunata cum alta n-a mai fost…”. „Oare?”, imi baga mortul in casa. „Oare toate lucrurile astea s-ar rezolva peste noapte cand te vei urca pe cantar si iti va arata 50 de kile? Daca nu va fi asa…? Ce se va intampla atunci? Daca, de fapt, tu folosesti kilogramele astea in plus drept scuza perfecta. Nu merge ok relatia – e de la ele. Nu te simti infloritoare si extraordinara la munca, e din cauza lookului durdulit. Daca ai fi slaba ca-n dorinta, dar lucrurile tot n-ar merge? Atunci ar trebui sa recunosti ca vina era a ta, nu a kilelor”. Si uit si de cappuccino si de tot. Are dreptate.

Am slabit de trei ori in viata mea niste cifre insemnate. Dar, in afara unei perioade cu rochii inflorate de numere mici S spre XS, nu s-a schimbat nimic major. Nemultumirile mele profesionale, personale, sociale, au fost aceleasi. Plangerile au ramas la fel. Nicio bagheta magica nu mi-a atins viata ca sa o umple de sclipici. Si, probabil, atunci cand am vazut asta, m-am ascund rapid, la loc, in spatele doamnei Amandina.  Pentru ca atunci cand nu ma mai puteam vaita de kile, nu mai puteam arunca vina pe ele, trebuia sa spun cinstit ca din cauza mea, a ceea ce am facut sau nu, a ceea ce sunt sau ba, nu din cauza unei greutati, nu merg aia si aia si aia.

anorexia-black-and-white-eating-eating-disorder-future-Favim.com-450783

Iata ce spunea un psihoterapeut pe care l-am intervievat pentru voi, acum cateva luni, pe acest blog: „…Inconstientul nostru stie cel mai bine care sunt beneficiile secundare ale kilogramelor in plus. Ele reprezinta un zid impozant in spatele caruia ne putem ascunde nereusitele, o explicatie plauzibila a oricarui esec personal, o scuza credibila pentru neasumarea oricarei noi perspective. Obisnuiesc sa le spun pacientelor mele cu tulburari de alimentatie, inca de la inceputul procesului terapeutic, ca reala dificultate va aparea in momentul in care kilogramele in plus vor disparea. De abia atunci se vor confrunta cu valoarea propriei persoane, fara pretexte si mecanisme de aparare construite constient, pentru a explica si accepta neputintele, nereusitele, incapacitatile si limitarile propriei persoane….”. Gasiti interviul complet aici: http://bit.ly/13OG9Hb

Nu lasati sa vina ziua de luni fara sa scrieti pe o hartie urmatoarele: „de ce vreti sa slabiti?” si „ce credeti ca va schimba o silueta conturata in viata voastra?” Fiti sinceri, cei mai sinceri, nesperat de sinceri, dureros de sinceri. Am sa fac si eu la fel.