Sunt doua lucruri pe care nu le stiti inca despre mine, dar a venit momentul sa le aflati: sunt mustaragioaica si otetogioaica. Adica, eu mananc mustar cu niste bucatele de carne si daca otet balsamic nu e, salata nu e. Si chiar despre otet vorbim astazi, intr-un nou articol din seria „Pofticioasa testeaza”.
Am devenit roaba otetului balsamic in Italia, desigur, si, de cand l-am gustat am gandit exact ca in titlul care parafrazeaza replica imparatului din faimoasa poveste „Sarea in bucate”: ca-l iubesc vesnic. Mi-am facut niste provizii si imi fac de cate ori ajung prin splendoarea aceea de tara, dar, acum, am ramas fara. Si da-i si cauta prin magazine un produs multumitor.Prin „multumitor” inteleg un otet care sa nu fie plin de zahar si de colorant, asa cum se intampla in 98 % din cazurile intalnite pe rafturi. Impinsa de la spate de pofta*, am umblat prin 7 magazine si am suspinat de si mai multe ori. Dar speranta nu mi-am pierdut-o, caci vorba ceea – incetul cu incetul se face otetul. Pana cand mi-a cazut ochii pe aceasta sticla (nu in raion real, ci online):
Iar daca veti da click pe poza fix de sub acest text veti vedea ingredientele „curate” – otet de vin si must concentrat de struguri biologici.
Asa ca il pun la treaba, sa vad ce-i poate aroma. Si pentru asta am ales o salata-senzatie pe care o termin mereu lingand furculita si care pune tare tare bine in valoare un otet de calitate. Pregatirile au aratat asa: ingramadit intr-un castron niste fasole rosie, niste boabe de porumb, niste ton, apoi tocat repejor o ceapa rosie si o legatura dolofana de marar. Toate ingredientele se imprietenesc in acelasi bol sub magia amestecarii, primesc apoi sare dupa gust si otetul-vedeta retetei.
A rezultat ceea ce vedeti aici:
Oricum, salata aceasta a facut inconjurul lumii – prin octombrie le-am luat mintile americanilor cu ea, uitati dovada:
Acum, pareri, opinii, comentarii:
– otetul este foarte foarte bun. L-am gustat cu teama, gandindu-ma ca poate toata magia balsamicului sta in ingredientele acelea tip zahar sau colorant E numarul-nu-mai-stiu-cat, dar am descoperit o aroma nemaipomenita. Si uite asa o salata buna a iesit si mai buna – vecinul de masa a sesizat ca ceva este schimbat si s-a declarat incantat, desi nu stia exact ce si cum.
– mi-am dat seama cu ocazia acestor cautari pentru un balsamic mai sanatos, cat de multe beneficii are acest otet pentru noi (daca nu l-am umple cu ce nu trebuie). Este o sursa de calciu, fier si potasiu, are polifenoli, adica niste antioxidanti al caror rol este sa ne apere organismul de boli de inima si cancere. Gratie strugurilor bogati in antioxidanti, celulele ne sunt mai protejate si sistemul imunitar functioneaza mai bine. Sistemul digestiv are si el de castigat – otetul creste activitatea pepsinei, o enzima care, printre altele, imbunatateste si metabolismul.
– eu am avut un motiv de multumire in plus: e BIO. V-am mai scris AICI cate ceva despre produsele organice si de ce imi place mie sa le invit in bucataria si in frigiderul meu macar din cand in cand.
Daca vreti sa ii dati o sansa otetului despre care va spun cu mana pe inima ca merita, il gasiti AICI.
*Pofta implinita prin amabilitatea BIOMANIA.
Si eu tot in Italia am descoperit optetul balsamic…..chiar cel de Modena care era extrem de apreciat si acolo.In Romania insa nu l-am folosit deloc.Mi-am pierdut multe din bunele obiceiuri alimentare pe care le-am avut acolo din cauza preturilor mari de aici.Arata grozav salata.O sa o incerc in mod sigur.
Eu sunt in a doua saptamana de sport, si cu cat ma dor mai tare toate cele cu atat sunt mai happy.He,he m-ai motivat draga Pofti.
si acesta este de Modena, Mika. il ador! felicitarile mele pentru ambitie! ma bucur tare.