- Cine mananca micul dejun zi de zi prezinta riscuri cu o treime mai mici de a deveni obez, in ccomparatie cu cei care sar peste aceasta masa
- Are si riscuri la jumatate de a avea probleme cu nivelul zaharului din sange, ceea ce ar l-ar expune la diabet si colesterol marit
- Micul dejun stabileaza acest nivel al zaharului din sange si astfel ne regleaza apetitul si nivelul de energie.
- Cercetatorii considera ca joaca un rol importantissim in a reduce cazurile de diabet 2 si de boli cardiovasculare. Americanii il numesc chiar cel mai important pas spre o viata sanatoasa
- Un studiu publicat inย Obesity Research spune ca cine isi adauga putina proteina slaba la masa de dimineata va simti foamea pranzului mai tarziu decat cei care consuma un mic dejun fara proteine
- Oamenii care mananca micul dejun mai rar, consuma la el grasimi si mai putini nutrienti (calciu, potasiu, fibre). Mancatorii matinali fideli se hranesc mai sanatos potrivit Journal of Nutrition Research and Practice
- Daca mancam alimente care ne pot da energie (nuci, de pilda) ne ajuta rapid, pe termen scurt, si memoria. Un mic dejun pliiiiin de calorii ne va face sa nu ne mai putem concentra cum trebuie
- Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition ne anunta ca cei care nu pleaca dimineata de acasa cu burta goala vor manca, in total, in ziua respectiva, cu cel putin 100 de calorii in minus fata de cei care sar peste prima masa
Observatiile Pofticioasei:
- „dezastrul” alimentar din jurnalul meu de ieri putea fi muuuult mai mare fara mic dejun. Insa masa de pranz a fost chiar cate 2 guri din fiecare aliment notat, pentru ca apetitul imi era tinut sub control de masa de dimineata.
- variantele mele preferate de mic dejun: omlete in diferite combinatii; iaurt cu miere si nuci, fulgi de ovaz cu apa fierbinte, miere si nuci; fructe; legume cu un deget de branza tare langa platoul de sanatate; gem sau dulceata fara zahar, unt de arahide, lapte de migdale, smoothieuri neaparat cu ceva verdeturi in ele (unele variante pot fi vazute in pozele atasate articolului, tot ce vedeti fotografiat a fost delicios!)
Am mai scris despre subiectul mic dejun in acest articol care isi aminteste zbaterile Pofticioasei de a gasi alternative sanatoase pentru aceasta masa sau in acest articol in care vorbeam despre un studiu din lumea nutritiei legat de micul dejun. Si acum va intreb: sunteti abonati la masa de dimineata si, daca da, care mai este meniul vostru preferat pentru ea?
Da, sunt abonata la masa de dimineata, ce-i drept, doar de cateva luni. Inainte, saream peste micul dejun intotdeauna, inchipuindu-mi ca „economisesc” calorii. Dar venea pranzul „vajaind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie” ๐ si atunci aproape ca nu mai tineam cont de ce mancam. Acum, datorita logodnicului mei, care e un adept infocat al mic-dejunului consistent (si care m-a convins si pe mine), iau micul dejun cu regularitate.
Meniul preferat? Cereale integrale cu lapte. Imi place ca cerealele ma obliga sa mestec mai incet si pentru mai mult timp, ca sa nu mai vorbesc de beneficiile pentru tranzitul intestinal, foarte deficitar inainte.
Tin si eu un jurnal alimentar de o saptamana, de cand m-am apucat si de un „8 Weeks Fat Loss Program”, de care vreau sa ma tin cu sfintenie. Maine e ziua masuratorilor si cantaririi. Wish me luck, Pofti! ๐
@Ramona: bravo pentru jurnal! sper ca ziua cu pricina a trecut cu bine! sa ne tii la curent cu progresele.
Trebuie totusi sa fim foarte atenti la exprimare. In general atunci cand se spune ca exista riscuri sau ca s-a observat un anume aspect la cei care consuma micul dejun asta nu inseamna o corelatie directa. Cel mai adesea sunt studii care se fac pe baza unor chestionare completate de participanti si cercetatorii in functie de intrebarile pe care le pun si nu in ultimul rand de intentia urmarita pot trage concluzii mai mult sau mai putin corecte.
Eu sunt convins ca de multe ori cei care mananca la micul dejun au un comportament alimentar mai bun, dar nu cred ca este efectul micului dejun cat mai mult micul dejun este un efect al comportamentului alimentar corect.
Daca toata ziua mananci mult si prost dimineata te vei trezi cu un apetit scazut sau cu stare de greata. Pe de alta parte daca esti in restrictie calorica si ai mancat alimente sanatoase, usor digerabile, pofta ta de mancare va fi la locul ei. Asa ca micul dejun poate spune o poveste dar nu mereu aceea pe care o traduc cercetatorii.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retina cititorii este ca daca ai o alimentatie sanatoasa si pur si simplu te simti mai bine fara micul dejun asta nu inseamna ceva rau. Suntem diferiti si avem nevoi diferite, asa ca un plan de nutritie sanatoasa poate functiona foarte bine si fara micul dejun si chiar cu o masa de seara mai abundenta. Totul este ca atunci cand tragi linie sa nu iti depasesti necesarul caloric si alimentele sa iti asigure toti nutrientii necesari in combinatii cat mai sanatoase si lipsite de toxine.
Personal mananc la micul dejun, uneori fructe si nuci (cand sunt dupa un antrenament serios facut seara si simt nevoie de a imi reincarca rezervele de glicogen) alteori branza, smantana, oua, si alte alimente lipidice. Consider ca varianta a doua este mult mai utila atunci cand vrei sa ai un total caloric mai mic pe intreaga zi.
O varianta pe care nu am incercat-o inca este de a consuma sucuri de legume cu indice glicemic mic, cred ca acesta este cel mai eficient mod de a obtine multi nutrienti si putine calori in acelasi timp de a jongla cu senzatia de foame pe intreaga zi.
Subscriu la ce ai spus, Crossthelimit. Ultima varianta, cea de care zici, a fost super incercata de mine in America si mi-a fost taaare bine. Niste fructe trantite cu o mana de frunze verzi – spanac, rucola, salata – intr-un blender, plus o lamaie stoarsa peste ele – deliciu! Aveam un spor la alergat…
Micul dejun asa cum este promovat in prezent este o inventie relativ recenta. Multi si f multi oameni se plang ca dupa ce mananca le scade nivelul de energie si le este foame toata ziua, parca mai tare decat atunci cand nu-l mananca.
Nu spun sa nu se manance micul dejun, ci spun ca trebuie sa privim nitel ce se intampla nu cu f mult timp in urma.
Oamenii se trezeau cand rasarea soarele si-si incepeau treburile pe langa casa. Cand toate erau oranduite se facea o pauza de masa care pica cam in jurul orei 10 dimineata. Noi cand ne trezim suntem odihniti si plini de energie, ii dam mancare corpului si el ce face? -trimite parte din energie la digestie.
In continuare oamenii munceau si la pranz (care era pe la ora 1 se servea o gustare nu o masa copioaasa ca si in prezent. Sunt studii care arata cum scade dramatic energia in firmele unde se mananca copios la pranz!
Termina omul cu munca si ajungea casa unde servea cina la 6-7 seara. Nu tu gustari si cate un pumn din produsul x, nu tu sucuri si prostioare.
Erau cu totii slabi, aveau energie si nu sufereau de atatea boli.
Pranzul la origine era mai degraba o gustare intre cele doua mese principale care nu se luau exact la trezire sau cu 5 minute inainte de culcare.
Deci, sunt pro mic dejun, dar sunt pro mic dejul luat in jurul orei 10, sa nu contina cereale care sunt bombe de amidon si gluten, sa fie din legume si proteine slabe:-)
@Sanda: e adevarat ca alimentatia noastra este muuult schimbata IN RAU fata de cea a stramosilor. cred insa ca si noi suntem altfel, stresurile noastre sunt altele, ritmul in care ne invartim e diferit. asa cum a spus si Crossthelimit, suntem diferiti si ar trebui sa ne facem singuri singurei programul meselor tinand cont de nimic altceva in afara de ce ne cere organismul nostru unic si minunat. militez insa pentru varianta unui mic dejun pentru ca am fost ani intregi in preajma unor persoane care nu prea stiau ce e ala si apoi rontaiau/infulecau toata ziulica. pentru dozarea mai buna a caloriilor si tinutul foamei in frau, i-as da o bila alba. P.S: fulgii mei de ovaz sufera de cand le-am spus ce ai scris despre ei ๐
scuze pt greseli, am scris in graba:-)
Mda, asa ma regasesc si eu… Dimineata devreme cafea, insa daca mananc ma molesesc toata. Mai tarziu un pic ma simt mult mai bine!
Ina: organisme diferite, cum ziceam… si DA pentru cafea ๐
Eu am fost crescuta cu micul dejun. Mama nu ma lasa niciodata sa ies din casa fara sa mananc ceva. De fapt, erau mai multe reguli pe care le respecta cu sfintenie: micul dejun obligatoriu, 1 ciorba/supa pe zi absolut obligatorie, nu e o ocazie/vizita= nu bem suc, cat mai putin prajit. A! Si cel putin o data pe zi, toata familia mananca impreuna ๐ . Cu siguranta ca toate aceste mici lucruri respectate zi de zi (fara sa-mi dau seama, fara sa depun efort special) mi-au oferit acea silueta pe care acum o vad doar in pozele din liceu. Un obicei a ramas si azi si nu ma pot desprinde de el: micul-dejun. Insa, are foarte mare dreptate in ceea ce a scris crossthelimit. Am observat ca in perioadele in care mancam mult si prost, ma trezeam des cu senzatia de greata, moleseala si numai mic dejun nu-mi trebuia. Bineinteles, dupa ora 12-13 mancam la fel ca in ziua precedenta. Asadar, intradevar aceasta masa spune o poveste despre noi. Mie, una, imi face bine si o sa continui sa mananc dimineata, chiar si cand sunt pe fuga. Am avut in anii de facultate niste episoade neplacute: ma trezeam mai tarziu si mergeam la primul curs/seminar nemancata, care tinea 90 de minute fara pauza. Nici nu puteam gandi de foame. Plus ca mi se facea si somn de la starea aia. Asa ca, oricat de grabita as fi, o banana, fie si pe drum, tot mananc.
@Jenny: si eu am fost crescuta cu micul dejun sfant, apoi in facultate ma faceam ca nu il cunosc, dar mancam de rupeam dupa, asa ca acum simt ca ma ajuta mult. bine, nu toate felurile. cele bogate ma fac sa devin leguma cateva ore, sucurile ma energizeaza instantaneu.
Jenny, de acord cu tine! Si eu am fost obisnuita exact la fel! ๐
@pofticioaso, uite ce bine le spune despre cereale:
http://www.cristianmargarit.ro/2010/10/dieta/ce-am-cu-cerealele