Jurnalul Pofticioasei

blog inspirat din pofte și fapte reale

  • Despre
  • Termeni si conditii

cand ati citit ultima oara o…eticheta?

Da, intrebarea e cu „carte” la final, dar pe mine ma roade problema etichetelor acum, 23 septembrie, ora 18:23. Dupa doua zile in care m-am invartit prin hipermarketuri si am vazut cosuri doldora cu toate chimicalele pamantului, simt nevoia sa scriu acest text.

Multa vreme, nu mi-a pasat ce vrea sa-mi spuna eticheta. Cred ca pana pe la 20 de ani nu am citit cu atentie niciuna. Copil al comunismului, n-am fost crescuta cu grija asta – vezi ce scrie pe eticheta, vezi ce mananci. Am amintirile cozilor, ale portocalelor luate pe sub mana, ale ciocolatei chinezesti primite de Craciun. Cand sa mai ai timp sa lecturezi eticheta? Bucuria ca ai gasit ceva dupa ore de coada batea orice.

Prima si prima oara in viata mea am citit o eticheta cand eram in facultate. O tin minte si acum, era un iaurt cu fructe nemtesc cu 0% grasime, eu eram indragostita si voiam talie. Asa ca m-am uitat pe eticheta sa vad daca, totusi, are zahar. Si am dat peste primul cuvant greu de pricept din viata mea de cititoare de etichete. Maltodextrina. Nu stiam mare branza despre ea – mare iaurt, ma rog – brunetul care imi cazuse cu tronc era mai important decat intelegerea ingredientelor – studenta cu fluturi in stomac, ce vreti – asa ca le-am dat fluturilor niste iaurt nemtesc cu te-miri-ce-uri.

ELAINE TURNER

Apai de atunci au trecut aproape 15 ani, dragilor. Ne-au lovit din toate partile studii despre ingrediente periculoase, ne-au vorbit medicii iar si iar despre otravurile din alimente, ne-am mai plimbat si noi prin strainataturi sa vedem miscarile alimentare de pe acolo (pentru mine locuitul la Nisa, Franta, a fost experienta vietii din acest punct de vedere – francezii mananca din cale afara de sanatos). Si daca s-au intamplat toate astea, cum putem noi acum sa ne umplem cosurile de cumparaturi cu toate ororile greu si imposibil de pronuntat? Cum putem manca, de pilda, Butylated Hydroxytoluene cu lapte? E un ingredient din cereale, de pilda, care, dupa cum scrie aici, e folosit si la imbalsari sau la alimentarea avioanelor. Cum putem manca Yellow #5 pe paine? De fapt, cum putem manca orice colorant? Cum putem inghiti Propylene glycol alginate un stabilizator si emulsificator folosit si la degrivrari in aeroporturi, scrie tot siteul de mai sus.

ingredients

Insist cu intrebarea din titlu: cand ati citit ultima oara o eticheta? Cand ati stiut ultima data exact ceea ce mancati? Vi se pare complicat, o bataie de cap? Nu merita nici macar daca viata va depinde de asta? Cititi, va rog, cat puteti de mult(e) despre ingrediente si industria alimentara. O faceti spre binele vostru. Si apoi, mergeti intr-un magazin, ca la biblioteca – cititi mult la fiecare produs. Va fac si niste sugestii: uitati-va, de exemplu, ce contin painile facute de marile magazine in cuptoarele lor si apoi puse la raft, cititi ingredientele mezelurilor sau pe cele ale inghetatelor – orice marca vreti voi. Este cel mai bun sfat pe care vi-l pot da acum. Este cel mai bun sfat pe care il puteti urma.

PRODUS: blogul Pofticioasei

INGREDIENTE: imi pasa (100%), sfaturi bune (100%), patanii adevarate cu morale uneori dureroso-haioase (100%)

EXPIRA: niciodata

2 Comments »

Pofticioasa on septembrie 23rd 2015 in POFTICIOASA-SFATOASA

2 Responses to “cand ati citit ultima oara o…eticheta?”

  1. Cristina P responded on 24 sept. 2015 at 12:22 #

    every.single.time din 2006 incoace.
    n-ai idee cat chestii au ramas pe raft din cauza faptului ca eticheta suna a manual de chimie!

  2. Dianacj responded on 14 apr. 2016 at 8:28 #

    Azi dimineata, m-am uitat pe eticheta unei inghetate pe bat din Kaufland.
    360 calorii si 30 grame de zahar la suta de grame.
    Mai departe nu am citit. I-am mancat glazura de ciocolata, restul l-am aruncat.
    Eu citesc etichetele de ceva vreme, si am cateodata asa niste surprize…

  • Facebook

  • Categorii

    • ADUNAREA POFTICIOSILOR (9)
    • BELLYWOOD (3)
    • BREAKING NEWS DIETETIC (42)
    • CONCURSURI (32)
    • DE-A RATATOUILLE (13)
    • DOLOFĂNISME (237)
    • GUEST-POST (15)
    • INTERVIURILE POFTICIOASEI (12)
    • JURNALUL POFTICIOASEI (50)
    • PASIUNILE POFTICIOASEI (39)
    • PLATOUAȘUL CU ISPITE (9)
    • POFTICIOASA GRAVIDOASA (8)
    • POFTICIOASA TESTEAZA (19)
    • POFTICIOASA-SFATOASA (13)
    • POFTICIOASA-SPORTICIOASA (2)
    • POSTĂRI-APERITIV (78)
    • SONDAJE (1)
    • UNA-ALTA (18)
  • Comentarii

    • Otilia la salutari din luna a opta!
    • Ina la hainele de gravide – chiar ne trebuie?
    • Alexandra la scrisoare pentru copila mea nenascuta (despre diete, ca-ntre fete)
  • Legături

    • Ce descopera Andreea
    • cross the limit!
    • De azi, by Sanda
    • idaho
    • Maldita, un blog dat dracului
    • Mihaela, colectionaradesemnedecarte
    • Nașa acestui blog, Miruna
    • Ralucuța, o mămică de nota 10
    • siblondelegandesc.ro
  • Tags

    1 martie America antioxidanti bucatarie frantuzeasca Bucuresti calorie calorii cantar cartofi prajiti cina copilarie crab delicatese dieta dulap dulciuri fructe fructe dupa masa grasimi bune ingrasare lapte de pasare leptina M&M mamaliga mancare frantuzeasca metabolism lent Miami mic dejun muesli Nisa nutritionist omleta paine integrala paine neagra primavara salata de fructe silueta sport stres studiu studiu dieta supa-crema trafic vin rosu yogilates
  • Calendar

    decembrie 2019
    L Ma Mi J V S D
    « mai    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Abonare

    • Autentificare
    • Intrări RSS
    • Comentarii RSS
    • WordPress.org

2015 © Jurnalul unei pofticioase. Toate drepturile rezervate.